Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harckocsizók lesznek…

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. június 2. 11:11

Kéthetes harckocsizó altiszti szakmai tanfolyamot tartott az MH Altiszti Akadémia a „nullaponti” lő- és gyakorlótéren május végén. Érdekesség, hogy a tanfolyam részeként lefolytatott harckocsiparancsnok-képzésre tizenhárom esztendeje nem volt példa az akadémián, illetve jogelőd szervezeteinél.

Mialatt a hallgatók a harckocsiharcászat soron következő foglalkozására – a védelmi tevékenység (harcelőörs) begyakorlására – készülnek, Molnár Béla őrnagy, az MH Altiszti Akadémia alosztályvezetője elmondja: a tanfolyamon az akadémia hallgatói mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harckocsizó honvéd tisztjelöltjei, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, valamint az MH 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állománya is részt vesz. A négy T-72-es típusú harckocsival, egy BTR harcjárművel, és egy T-72-es vontatóval végrehajtott, szakaszszintű gyakorlat minden olyan tárgykört érint, amit egy harckocsizónak tudnia kell – az elméleti szabályzóktól elkezdve egészen a támadás és a tűzvezetés rejtelmeiig bezárólag.

1596033643

„Az NKE végzős tisztjelöltjei szakaszparancsnoki beosztásban gyakorolnak az altiszti hallgatókkal, akik pedig harckocsi-parancsnoki beosztásban tevékenykednek. A közös gyakorlat fontos eleme a felkészítésnek, hiszen jól megalapozza a tisztek és altisztek jövőbeni együttműködését" – húzta alá az alosztályvezető.

1596033643

Az őrnagy hozzátette: nagyon szerencsés, hogy a harckocsizók a „nullaponti" lő- és gyakorlótéren a feladatokat majdnem teljesen valósághű körülmények között hajthatják végre.

1596033643

A tanfolyam célja, hogy a kapcsolódó valamennyi tantárgy ismeretanyagának komplex összefogásával és alkalmazásával felkészítse a katonákat a várható beosztásban végrehajtandó feladatok ellátására békében, háborús és válságreagáló műveletek végrehajtása során.
Cél továbbá kialakítani és fejleszteni a katonák jártasságát, készségét a harckocsizó kisalegység harc-, harci támogató, biztosító, harci kiszolgáló és kiegészítő tevékenységek során végrehajtandó feladatainak megszervezésében, vezetésében és irányításában.

Szintén lényeges a két hét alatt a katonák parancsnoki személyiségjegyeit fejleszteni, megszilárdítani a példamutatást, a felelősségérzetet, a gyors reagálókészséget és döntésképességet, a bátorságot és határozottságot, önállóságot, kezdeményezőkészséget, az akaraterőt, valamint a fokozott fizikai és pszichikai megterhelések elviselését.

1596033644

A most lezajlott harcászati gyakorlat előmozdítja az altisztek harckocsi-parancsnoki beosztásainak magas szintű ellátását. Különösen azért, mert a gyakorlaton részt vevők lehetőséget kaptak a tisztjelöltekkel való együttműködés begyakorlására is.

Fotó: a szerző felvételei