Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatja az ENSZ BT az iraki kormányt a szélsőségesek elleni harcban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 12. 13:35

Támogatásáról biztosította az ENSZ Biztonsági Tanácsa január 10-én, pénteken az iraki kormányzatot abban, hogy visszaszerezze az iszlamista szélsőségesek kezére került területeket.

A BT különtalálkozót tartott Irakról, és ezt követően kiadott közös nyilatkozatában a testület 15 tagországa elítélte az erőszak fokozódását.

Núri al-Máliki miniszterelnök kormánya súlyos kihívásokkal néz szembe a Bagdadtól nem messze található Ramádi és Fallúdzsa térségében, ahol az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő dzsihádista csoportok vették át az ellenőrzést.

A BT nyilatkozata egyértelműen a városokat elfoglaló Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szervezetet tette felelőssé a helyzetért, kiemelve, hogy a támadások célja az ország és a régió stabilitásának gyengítése.

A BT kinyilvánította „határozott támogatását" azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyeket az iraki kormány tesz a lakosság biztonságának növelése érdekében.

A testület egyúttal fokozottabb együttműködést sürgetett a biztonsági erők, a helyi tisztviselők és az egyes etnikai közösségek között az erőszak és a terror elleni hatékony fellépés érdekében.

Kiemelte a nyilatkozat „a párbeszéd és a nemzeti egység kulcsszerepét", valamint az erőszak kiterjesztéséért felelősök megbüntetésének fontosságát is.

A tanács azt is leszögezte, hogy „nincs olyan terrorcselekmény, amely visszafordíthatná a békéhez, demokráciához és újjáépítéshez vezető folyamatot Irakban".