Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tárgyalóasztalhoz ültek Közép-Európa vezérkarfőnökei

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. április 2. 20:14

Közép-európai vezérkarfőnöki találkozón vesz rész 2015. április 1-2. között dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök Bukarestben.

Az Egyesült Államok Haderejének Európai Parancsnoksága és Románia látja vendégül az immár negyedik alkalommal megrendezett közép-európai vezérkarfőnökök konferenciáját. A korábbi évekhez hasonlóan most is az Egyesült Államok és valamelyik közép-európai ország közös szervezésében valósul meg a katonai vezetők megbeszélése, ezúttal Bukarestben. A kezdeményezés első találkozóját Magyarország látta vendégül 2011-ben.

Az eseményen résztvevő közép-európai nemzetek (Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) számára egyaránt kiemelt jelentőségű az egyeztetés, hiszen egyazon régió tagjaként hasonló biztonsági kihívásokkal kell szembenézniük.

A konferenciát megelőzően kétoldalú találkozókat tartottak, ahol dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök Philip M. Breedlove vezérezredessel, az amerikai erők európai parancsnokával folytatott szűk körű megbeszélést. A témák között szerepelt az emelkedő magyar honvédelmi költségvetés, az Ukrajna részére biztosított segítségnyújtás, az idei év kiemelt hazai és nemzetközi gyakorlatai, a Magyarországon felállítani tervezett NATO parancsnoki-vezetési elem, az ISIS ellen formálódó fellépés kérdése, Magyarország speciális helyzete az orosz energiahordozók és külkereskedelem vonatkozásában, valamint a koszovói és afganisztáni rendezésben való további részvétel.

1595990712

Breedlove vezérezredes kifejezte köszönetét a balti államok légtérvédelmében vállalt szerepünkért és az ISIS elleni fellépés kapcsán felajánlott közel 250 tonna lőszerért. A szűk körű megbeszélésen részt vett John Harris vezérőrnagy, az Ohio Nemzeti Gárda parancsnokhelyettese is. A Harris tábornok által képviselt szervezettel több mint húsz éve folytatunk aktív együttműködést az Állami Partnerségi Program keretében. Biztató jel, hogy az Afganisztánban immár lezárt műveleti együttműködésünket követően – a Nemzeti Gárdák következő néhány évben várható emelkedő forrásbiztosításának köszönhetően – ismét előtérbe kerülhet egy mélyebb, akár műveleti együttműködés is.

A vezérkar főnökök és az USA európai erőinek parancsnoka a munkamegbeszélésen megvitatták a NATO Készenléti Akciótervének részleteit, a felállítandó NATO Délkeleti Hadosztály Parancsnoksággal kapcsolatos aktualitásokat, és a NATO integrált légvédelmi rakétarendszer jelenlegi helyzetének és jövőbeni fejlesztésének aktualitásait.


Fotó: Honvéd Vezérkar