Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherán ellenez bármiféle külföldi katonai beavatkozást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 16. 15:40

Teherán ellenségesen viszonyul bármiféle külföldi katonai beavatkozáshoz Irakban, ahol néhány napja szélsőséges iszlamista csoportok hadjáratot indítottak a kormányerők ellen – idézte június 15-én, vasárnap Marzíje Afham iráni külügyi szóvivőt az Isna iráni hírügynökség.

„Irak rendelkezik a megfelelő képességekkel és a szükséges felkészültséggel ahhoz, hogy felvegye a küzdelmet a terrorizmussal és a szélsőségesekkel szemben. Semmiféle akció, amely bonyolítaná a helyzetet Irakban, nem áll az ország és a térség érdekében" – jelentette ki Afham. Hozzátette, bízik abban, hogy „az iraki nép és kormány semlegesíteni tudja ezt az összeesküvést".

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) az utóbbi napokban egy villámhadjáratban elfoglalt több fontos várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul.

A lázadók csütörtökön délelőtt már kevesebb mint száz kilométerre voltak az iraki fővárostól. Az iraki hadsereg ellentámadásra készül, és megerősítették a védelmet Bagdad körül.

Egy nappal korábban Haszan Róháni iráni elnök úgy nyilatkozott, Irán nem avatkozik be, de a nemzetközi jog keretein belül kész segítséget nyújtani az iraki kormánynak a szunnita szélsőségesek elleni harcban. Az államfő azt sem zárta ki, hogy Teherán közösen lépjen fel az Egyesült Államokkal a dzsihadistákkal szemben. Ugyanakkor Róháni tagadta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint iráni csapatok lennének Irakban.

Ezzel szemben Ali Samhani, az iráni legfőbb nemzetbiztonsági tanács titkára vasárnap elhárította Washington és Teherán bármiféle együttműködését Irak ügyében. „Ahogy már korábban kijelentettük, az iraki kormány hivatalos kérése esetén készek vagyunk arra, hogy a nemzetközi szabályoknak megfelelően megvizsgáljuk a kérdést, és ez nem érint semmilyen harmadik országot" – mondta Samhani az Egyesült Államokra utalva.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter az iraki helyzetre tekintettel átvezényelte a Perzsa-öbölbe az Arab-tenger északi részén állomásozó George H.W. Bush repülőgép-hordozót. Az anyahajó kötelékéhez tartozó rombolót és cirkálót már korábban átküldték az öbölbe.