Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherán „kész a döntő ütközetre” az Egyesült Államokkal és Izraellel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 13. 10:03

Irán készen áll a döntő ütközetre az Egyesült Államokkal és Izraellel – jelentette ki február 12-én, szerdán Haszan Firuzabádi iráni vezérkari főnök.

A tábornok blöffnek tartotta a katonai megoldásról szóló amerikai kijelentéseket, amelyet abban az esetben alkalmaznának, ha kudarcba fulladnak az iráni atomprogramról folyó tárgyalások. A katonai vezetőt a Fars iráni hírügynökség idézte.

„Arra figyelmeztetünk, hogy ha agresszió éri erőinket egy területről, akkor annak (a területnek) minden állását megtámadjuk. Nem vagyunk ellenségesek a régió országaival szemben, de ha a térségbeli amerikai támaszpontokról támadás ér bennünket, célba vesszük és megtámadjuk azokat" – mondta a tábornok.

Amerikai illetékesek számtalan esetben hangoztatták, hogy „minden lehetőség nyitva áll" arra az esetre, ha sikertelenül végződnének a Teherán és az 5+1 csoport (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország – mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai -, valamint Németország) közötti tárgyalások. A megbeszélések a jövő hétfőn Bécsben folytatódnak.

Firuzabádi kiemelte:„Az elmúlt évtizedben (az amerikaiak) egy katonai megoldás lehetőségét vizsgálták Irán ellen, telepítették erőiket a régióban, de arra a következtetésre jutottak, hogy nem tudják megtámadni (Iránt), és visszavonultak". A vezérkari főnök szerint végső soron csak „politikai blöfföt" jelentenek az Irán elleni katonai megoldást kilátásba helyező amerikai nyilatkozatok.

Az Egyesült Államoknak számtalan támaszpontja van Szaúd-Arábiában, Bahreinben, Katarban, Kuvaitban és Törökországban. Haszan Róháni iráni elnök az iszlám forradalom 35. évfordulója alkalmából tartott keddi teheráni nagygyűlésen azt mondta, hogy illúzió az Irán elleni katonai támadás lehetősége.

John Kerry amerikai külügyminiszter január végén jelezte: arra az esetre, ha kudarcba fulladnának az Iránnal nukleáris programjáról folyó tárgyalások, az Egyesült Államokban már készek állnak a katonai megoldás tervei, s az amerikaiak azt teszik majd, amit tenniük kell.