Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherán: Rijád hagyjon fel az Iránnal szembeni feszültségkeltéssel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 7. 13:40

Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter január 6-án, szerdán felszólította Szaúd-Arábiát, hogy vessen véget az Iránnal szemben régóta folytatott hangulatkeltésének.

„Az utóbbi két és fél évben Szaúd-Arábia az iráni diplomáciai erőfeszítések kerékkötője volt", de most már „fel kellene hagynia a feszültségkeltéssel" – sürgette a vahhábita királyságot Zarif a Teheránban tartózkodó Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján.

Zarif hangsúlyozta, hogy Rijád az izraeli „cionista rezsimmel" együtt ellenezte a megegyezést az atomvitában, amelyre júliusban került sor az iszlám köztársaság és a nagyhatalmak között. „A feszültségkeltés nem a hatalom, hanem a gyengeség jele" – mutatott rá az iráni diplomácia vezetője.

Irán mindig is „a békés együttélésre és a megegyezésre törekedett szomszédaival", és „sohasem szította a feszültséget" – hangoztatta.

Kollégája, Dzsaafari a sajtókonferencián kijelentette, hogy Irak kész közvetíteni a Teherán és Rijád között kialakult diplomáciai vitában.

Eközben újabb Perzsa-öböl menti monarchia foglalt állást a kérdésben: Omán szerdán kijelentette, hogy bár „elítéli a szaúdi diplomáciai képviseletek elleni támadásokat", Szaúd-Arábiától, Kuvaittól, Bahreintől és az Egyesült Arab Emírségektől eltérően nem léptet életbe megtorló intézkedéseket az iszlám köztársasággal szemben.

Az ománi vezetés szinte az egyetlen a térségben, amely szoros kapcsolatokat ápol Iránnal.

Rijád és Teherán között azt követően robbant ki diplomácia konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató, az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijád és több szövetsége megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő, arab Szaúd-Arábia és a síita, jellemzően perzsa Irán között évek óta vetélkedés zajlik a térség felett gyakorolt befolyásért. A tavaly nyáron Irán atomprogramjáról – Teherán és a nagyhatalmak, valamint Németország között – létrejött megállapodás viszont jelentősen javította Teherán pozícióját a nemzetközi közösségben.