Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrortámadásokat tervezett a menedékkérő férfi

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. január 23. 18:00

A koppenhágai városi bíróságon január 22-én, kedden megkezdődött egy 31 éves szíriai menedékkérő pere, akit azzal vádolnak, hogy egy, vagy több pokolgépet akart robbantani és konyhakéssel akart leszúrni embereket a dán főváros utcáin.

A gyanúsított Svédországban élt 2015 szeptembere óta. 2017-ben azzal vádolták a svéd hatóságok, hogy fel akart gyújtani egy síita mecsetet Malmöben, később azonban felmentették.

A név szerint nem említett férfinak volt egy bűntársa is, akit 2017-ben hat év hat hónap szabadságvesztésre ítéltek Németországban. A Dieab Khadigah néven azonosított bűntárs 2015 nyarán érkezett Németországba a balkáni migrációs útvonalon Szíriából. Németországban az internet révén kapcsolatba került az Iszlám Állam terrorszervezettel és radikalizálódott.

A mobiltelefonjából kinyert adatok alapján tanulmányozta, hogy miként kell összeállítani robbanószerkezetet és hogyan kell beszerezni feltűnés nélkül a pokolgéphez szükséges anyagokat és berendezéseket. A hatóságok megállapították, hogy pontosan követte a szunnita dzsihadisták környezetéből kapott iránymutatásokat, például különböző üzletekben és nem egy nap alatt vásárolta meg a szükséges eszközöket, köztük tűzijátékokat, elemeket és 17 ezer szál gyufát.

A két férfi közösen azt tervezték, hogy Dánia fővárosában, Koppenhágában követnek el robbantásos merényletet, több pokolgéppel, zsúfolt tereken, hogy minél több áldozatot szedjenek.