Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tévedésből rendőröket és civileket ölt meg a NATO egy afganisztáni légicsapásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 4. 19:47

Tévedésből rendőröket ölt meg egy április 4-i, csütörtöki légicsapásban a NATO Afganisztánban – állították a helyi hatóságok. A támadásban összesen hatan vesztették életüket, négy rendőr mellett két polgári személy. A NATO vizsgálja az információkat.

A közép-afganisztáni Gazni tartomány egy körzeti illetékese, Fazul Ahmad Tolvak újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a NATO harci gépe a rendőrök támogatására érkezett, de tévedésből éppen rájuk sújtott le a légicsapással, miközben egy gyanús autót kutattak át egy ellenőrzőpontnál. A rendőrök azért hívtak segítséget, mert tálib fegyveresek támadásától tartottak.

Fazul Szabavún, a tartományi kormány szóvivője megerősítette, hogy a csapás az említett módon zajlott le, s jelezte, hogy a testület vizsgálatot kezdett a tévedés okairól.

A NATO afganisztáni erőinek szóvivője viszont egyelőre nem tudta megerősíteni mindezeket az információkat. Mint mondta: jelenleg ellenőrzik a csapásról szóló helyszíni beszámolók valóságtartalmát.

A civil áldozatokat követelő NATO-támadások számos alkalommal éles bírálatokat váltottak ki Hamid Karzai afgán elnökből, aki emiatt egyre elutasítóbb hangnemben nyilatkozik a nemzetközi erők jelenlétéről.

Az országban ugyanakkor légitámadásokat szinte kizárólag a NATO (azon belül az amerikai légierő) tud végrehajtani, miután az afgán hadsereg csak néhány harci helikopterrel rendelkezik.