Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Thaiföldön a hadsereg katonai beavatkozást helyezett kilátásba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 16. 10:30

Thaiföldön a hadsereg főparancsnoka május 15-i, csütörtöki sajtóközleményében katonai beavatkozást helyezett kilátásba a belpolitikai válságot kísérő erőszak felszámolása érdekében.

„Ha az erőszak folytatódik, a katonáknak szükség esetén talán be kell avatkozniuk a béke és a rend helyreállítására" – közölte Prajuth Csan-ocsa a Bangkok Post című thaiföldi napilap értesülései alapján. A főparancsnok hozzátette: elképzelhető, hogy a hadseregnek erőt is kell alkalmaznia a rendezéshez.

A fegyveres erők egyik szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Prajuth Csan-ocsa elítélte a kormányellenes tüntetők ellen elkövetett csütörtök hajnali támadást, amelynek következtében hárman meghaltak, huszonkét ember pedig megsebesült. Az eset Bangkok központjában történt, a támadók teherautóból kézigránátot dobtak a tüntetők táborára, majd tüzet nyitották rájuk.

Bangkokban lassan hat hónapja tartanak a kormányellenes tüntetések, eddig huszonhét ember halt meg és több mint nyolcszáz megsebesült a rendbontásokkal kísért tiltakozásokban. Januárban rendkívüli állapotot vezettek be az országban, de miután márciusra javult a biztonsági helyzet, a rendelkezést feloldották.

A thaiföldi alkotmánybíróság a minap hatalommal való visszaélés miatt lemondásra kényszerítette Jinglak Sinavatra miniszterelnököt és kabinetjének számos tagját, ez azonban nem csillapította a politikai ellentéteket.

Az ellenzék, amely húsz éve nem nyert választásokat, alapvetően azzal vádolta Jinglak Sinavatrát, hogy 2006-ban megbuktatott bátyjának, Thakszin Sinavatrának a bábja, és az ő korrupciós politikáját folytatja.

A hadsereg, amely a 2010-es felkelést leverte, számos államcsínyt hajtott végre 1932 óta, amióta Thaiföld alkotmányos monarchia lett. A fegyveres erők 2006-ban döntötték meg Thakszin Sinavatra akkori kormányfő uralmát, de eddig úgy tűnt, hogy ezúttal távol maradnak a kialakult belpolitikai válságtól.