Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiranában rendezik meg a soron következő NATO Katonai Bizottság Konferenciáját

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2017. szeptember 15. 9:42

Ma érkeznek Tiranába a NATO-tagállamok vezérkari főnökei, akiknek részvételével szeptember 15−17. között ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szerve, a Katonai Bizottság.

A NATO-tagországok vezérkari főnökei évente egyszer találkoznak ebben a formában, annak érdekében, hogy a NATO kiemelt jelentőségű stratégiai katonai kérdéseit megvitassák, kifejtsék véleményüket és egyeztessék álláspontjaikat. A NATO Katonai Bizottság Konferenciáját a hagyományok szerint minden évben más tagország rendezi meg, mely feladatot az idén Albánia vállalta fel.

A konferencián a vezérkari főnökök javaslatot fogalmaznak meg a délről érkező kihívások – többek között a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet – elleni NATO-fellépésre, a stabilitás kivetítésére és a terrorizmus elleni harc fokozásának lehetőségeire. Ezt követően tájékoztatást kapnak a Nyugat-Balkán biztonsági kihívásairól, valamint megtárgyalják a NATO parancsnoki struktúrája rövid és hosszú távú átalakításának helyzetét. A vezérkari főnökök megvitatják a NATO afganisztáni kiképzési és tanácsadási missziójának, valamint a KFOR aktuális és jövőbeni feladatainak kérdését. Az ülés kiemelkedő eseménye a Katonai Bizottság következő elnökének megválasztása, aki 2018 júliusától töltheti be beosztását.

A vezérkarfőnöki szintű ülést Petr Pavel vezérezredes, a Katonai Bizottság elnöke vezeti. A konferencián részt vesz Curtis M. Scaparrotti vezérezredes, a szövetséges erők európai legfelsőbb parancsnoka és Denis Mercier vezérezredes, a szövetséges erők transzformációs parancsnoka. A magyar delegáció vezetője dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, a delegáció tagjait pedig Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatala vezetője, valamint kijelölt szakértői állománya alkotják.

1596038717