Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenkétezer békefenntartót küld az ENSZ a Közép-afrikai Köztársaságba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 11. 16:54

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa április 10-én, csütörtökön úgy döntött, hogy mintegy tizenkétezer fős békefenntartó erőt küld a Közép-afrikai Köztársaságba az országban dúló vérontás megállítására.

Az ENSZ mintegy tízezer békefenntartója és 1800 rendőr valószínűleg szeptember 15. után veszi át az Afrikai Unió (AU) jelenleg a térségben állomásozó hatezer katonájának a szerepét.

Az AU kontingensét támogató kétezer francia katonát felhatalmazták arra, hogy „minden szükséges eszközt" bevessenek az új ENSZ-misszió támogatására.

A Közép-afrikai Köztársaságban 2013 márciusa óta tart az öldöklés muszlimok és keresztények között. A konfliktus miatt eddig több mint kétezren vesztették életüket, és mintegy 637 ezren hagyták el otthonaikat, ebből mintegy 319 ezren menekültek a szomszédos országokba.

A Séléka muszlim lázadócsoport tavaly márciusban döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, amire válaszul megalakultak a keresztény milíciák, amelyek azóta is véres harcokat vívnak a muzulmán szervezet fegyvereseivel, és üldözik az országban élő muszlim vallású lakosságot.

A Franciaország által beterjesztett, csütörtökön egyhangúlag elfogadott BT-határozat erős mandátummal ruházza fel az új ENSZ-missziót, amelynek feladatkörébe tartozik a civilek védelme, a milíciák lefegyverzése, valamint a béke és biztonság helyreállítása az afrikai országban. A kéksisakos békefenntartók arra is felhatalmazást kaptak, hogy kivizsgálják a két fél által elkövetett jogsértéseket is.

A határozat elítéli a gyilkosságokat, eltűnéseket, jogtalan letartóztatásokat, kínzásokat, nők és gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszakot, valamint a civilek és a vallási központok elleni támadásokat.