Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több ázsiai országban készültségben a hatóságok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 14. 7:25

Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok több száz híve tüntetett szeptember 13-án, csütörtökön Nedzsef iraki városban az állítólag Mohamed prófétát gyalázó amerikai film miatt, eközben Hamid Karzai afgán elnök elhalasztotta norvégiai útját az országában várható incidensekre számítva, több ázsiai országban pedig készültségbe helyezték a rendfenntartó erőket.

Nedzsef az iraki síiták egyik legfőbb városa. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendfenntartó erők által körülvett tüntetők Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak. Muktada asz-Szadr a tüntetőkhöz intézett üzenetében azzal a követeléssel fordult az iraki kormányhoz, hogy kérjen magyarázatot az Egyesült Államok bagdadi nagykövetétől az iszlámgyalázó, Innocence of Muslims című filmmel kapcsolatban.

A hitszónok sürgette a bagdadi kormányt, hogy tiltsa meg az amerikai állampolgárok belépését az országba. Az iraki parlamenthez azzal a felhívással fordult, hogy törvényben tiltsa meg a diplomáciai kapcsolatok fenntartását minden olyan országgal, amelyben megsértik Mohamed prófétát és az iszlám hitet. A világ keresztényeit felszólította, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, mint amilyen az említett film készítése volt.

Hamid Karzai afgán elnök csütörtökön lemondta tervezett norvégiai látogatását, mivel e forrongó helyzetben saját országában is számít incidensekre. Szerdán telefonon beszélt Barak Obama amerikai elnökkel, akit biztosított arról, hogy Kabul kész együttműködni Washingtonnal az olyan merényletek megelőzése érdekében, amilyet Líbiában követtek el. A Fehér Ház közleménye szerint a két elnök kötelezettséget vállalt arra, hogy együttes erővel fogják elejét venni az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatokat, illetve az afgán kormányerőket veszélyeztető cselekményeknek.

Csütörtökön több ázsiai országban biztonsági intézkedéseket hoztak az amerikai diplomáciai képviseletek védelmére és az esetleges zavargások megelőzésére. Ilyen intézkedéseket léptettek életbe egyebek közt Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Malajziában és a Fülöp-szigeteken.

A világ legnépesebb muzulmán országa, Indonézia Afganisztánnal együtt kérte a YouTube internetes videomegosztó portált, hogy tiltsa le a film terjesztését. „Ez a film kétségtelenül sértést jelent egy vallással szemben, felzaklatta az indonéz muzulmánokat" – nem szeretnénk, ha bárki provokálva érezné magát, és erőszakos cselekmények történnének itt" – mondta az AFP-nek az indonéziai tájékoztatási minisztérium szóvivője.

Iráni diákok Svájc teheráni nagykövetsége előtt tüntettek a film ellen. A rendőrség megerősítette jelenlétét a követség körül amely az – Iránnal diplomáciai kapcsolatban nem álló – Egyesült Államok képviseletét is ellátja Teheránban. Az erről beszámoló FARS hírügynökség nem adott becslést a tiltakozók számára vonatkozóan. A fiatalok – egy diákszövetség tagjai – felszólították a muzulmán országokat, hogy „szakítsák meg diplomáciai viszonyukat az Egyesült Államokkal, és mutassák meg vallási értékeiket a gyarmati rendszerrel szemben".

CímkékAfganisztán