Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint 1200 ember vesztette életét a Boko Haram merényleteiben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 17. 20:46

A Boko Haram iszlamista szélsőséges csoport merényletei több mint 1200 ember halálát okozták Nigéria északkeleti területein azóta, hogy májusban bevezették a rendkívüli állapotot a térségben – olvasható az ENSZ december 16-án, hétfőn közzétett jelentésében.

Május óta „1224 ember vesztette életét a Boko Haram által elkövetett merényletekben" Adamawa, Borno és Yobe tartományok területén, vagyis abban a három régióban, ahol rendkívüli állapotot vezettek be – közölte az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).

Ez az első részletes összesítés az áldozatok számáról, amely a rendkívüli állapot bevezetése és a Boko Haram ellen indított, kiterjedt katonai offenzíva óta készült.

Az ENSZ jelentése a Boko Haram 48 feljegyzett támadása során meghalt civil és katonai áldozatokat, valamint az életüket vesztett lázadókat számlálta össze. A beszámoló készítésekor azonban nem vették figyelembe a Boko Haram ellen indított katonai akciók áldozatainak számát – pontosított Choice Okoro, az OCHA egyik szóvivője.

A nigériai hadsereget gyakran vádolják azzal, hogy alábecsüli az iszlamista szervezet merényleteiben meghalt civilek számát.

A rendkívüli állapotot május 14-én vezette be a nigériai kormányzat, hogy megfékezzék a 2009 óta tartó iszlamista felkelést. Goodluck Jonathan nigériai elnök több ezer katonát küldött a térségbe, és a hadsereg légitámadást indított a fegyveresek ellen.

A Boko Haram szélsőséges fegyveres szervezet és a belőle kivált csoportok Nigéria főleg muzulmánok lakta északi részén iszlám törvények szerint működő államot akarnak létrehozni.

A nigériai hatóságok 2009-ben egyszer már úgy hitték, hogy leszámoltak az iszlamista szélsőségesekkel: a heves harcok során 800 lázadóval végeztek, köztük a Boko Haram alapítójával, Mohamed Juszuffal is. A szervezet azonban újjáéledt, és minden korábbinál jobban megerősödve tért vissza, miután kapcsolatokat épített ki az al-Kaidához kötődő szaharai szélsőségesekkel.