Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint háromszáz embert öltek meg a tűzszüneti megállapodás óta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 9. 8:02

Több mint háromszáz embert vesztette életét Kelet-Ukrajnában a kijevi kormány és az oroszbarát szakadárok által szeptember 5-én megkötött tűzszünet óta folyó harcokban – állapította meg egy október 7-én, kedden nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentés, amelyet a világszervezet Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (UNHCHR) készített.

A dokumentum készítői szerint a szeptember 6 és október 6 közötti időszakban legkevesebb 331 ember halt meg a kelet-ukrajnai harcokban.

A jelentés készítői emellett megállapítják, hogy Kelet-Ukrajnában a lakott területek elleni válogatás nélküli, nehézfegyverekkel elkövetett támadásokra vezethető vissza a civil áldozatok többségének halála.

A UNHCHR szakértői hangsúlyozták, továbbra is érkeznek olyan jelentések, amelyek szerint mindkét fél válogatás nélkül lövi tüzérséggel a sűrűn lakott területeket. Kiemelték, hogy az oroszbarát felkelők polgári épületekben rejtőzködnek, és ezzel a helyi lakosságot is veszélybe sodorják.

A jelentésben szerepelt, hogy az ukrán fegyveres erők és a belügyminisztérium ellenőrzése alatt lévő önkéntes zászlóaljak katonái az ország keleti részén bűncselekményeket követtek el.

Egyes önkéntes alakulatok, amelyek a felszabadított területen rendfenntartói szerepet töltenek be, folyamatosan megsértették az emberi jogokat.

Az Ajdar, Dnyipro-1, Kijev-1 és Kijev-2 önkéntes zászlóaljaknak közük lehet az emberrablásokkal, önkényes őrizetbe vételekkel, durva bánásmóddal és zsarolással kapcsolatos ügyekhez – írták a jelentés készítői.

A főbiztos hivatala hangsúlyozta, hogy a kijevi kormánynak sokkal szigorúbban kell felügyelnie saját egységeit, beleértve az önkéntes zászlóaljakat, szavatolnia kell felelősségre vonhatóságukat bármilyen bűncselekményért, amelyeket ezeknek az alakulatoknak a tagjai követnek el.

A dokumentumban élesen bírálták az oroszbarát erőket is azzal vádolva, hogy továbbra is rettegésben tartják az ellenőrzésük alatt álló területek lakosságát, gyilkosságokat, emberrablásokat követnek el, durván megsértik az emberi jogokat, lakóhelyeket rombolnak le és javakat tulajdonítanak el.

Ukrajnában a harcok kezdete óta, április közepétől szeptember 16-ig a kormányerők és a felkelők közötti összecsapásokban 3627 ember halt meg és 8446 megsebesült. A főbiztos hivatala jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az adatok a hivatalosan ismertté vált számokat tartalmazzák, a halottak és a sebesültek száma azonban a valóságban sokkal nagyobb lehet.