Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország eleget tesz kötelezettségeinek

Szöveg: dr. Balogh András József alezredes |  2014. október 9. 8:57

Huszonnégy főből álló delegáció képviselte a magyar kormányt szeptember 9-10-én Genfben, ahol a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény hazai végrehajtásáról számoltak be az ennek ellenőrzéséért felelős bizottság előtt.

1595980285

A delegációt az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezette, de a Honvédelmi Minisztérium képviselői is részt vettek abban az eredményes párbeszédben, amelyet hazánk, illetve az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának illetékesei folytattak a gyermekek fegyveres konfliktusba történő bevonásáról szóló Fakultatív Jegyzőkönyv (OPAC) végrehajtásáról.

Utóbbi egyeztetéseken a HM Jogi Főosztály állományából dr. Nagy-Nádasdi Anita kormánytisztviselő és dr. Balogh András József alezredes vett részt.
A konstruktív párbeszéd során a bizottság részéről számos kérdés érkezett, ennek keretében a HM képviselőinek a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumról, a magyar törvény szerinti sorozási korhatárról, a műveleti területre készülő honvédek nemzetközi jogi felkészítéséről, a gyermekkatonákat sorozó államok számára történő fegyvereladásról, a Büntető Törvénykönyv területi hatályáról és a háborús területekről menekült gyermekek védelméről kellett beszámolnia.

1595980285

A bizottság elnöke ezt követően kiemelte: a vonatkozó jelentések ismeretében, illetve az őszinte és gyümölcsöző párbeszéd alapján megállapítható, hogy Magyarország az OPAC-ban foglalt elveknek megfelelően tesz eleget nemzetközi kötelezettségének.
Az OPAC hazai végrehajtásának további elősegítése céljából a Bizottság ajánlásokat fogalmazott meg, amelyeket az OHCHR honlapján, illetve a magyar kormányzati portálon is nyilvánosságra hoznak. A következő párbeszédre még 2019. november 5. előtt kerül majd sor.

CímkékENSZjog