Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tucat embert ítéltek el iszlamista támadásokkal összefüggésben Mozambikban

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. április 28. 12:10

Harminchét embert ítéltek el Mozambikban az ország északi területén a közelmúltban végrehajtott iszlamista támadásokkal összefüggésben – közölte egy bírósági tisztségviselő pénteken.

A harminchét vádlottat bűnszövetkezetben való részvételben és gyilkosságban találták bűnösnek egyebek között, ezért 12 és 40 év közötti börtönbüntetésre ítélték őket. A tavaly kezdődött, zárt ajtók mögött zajló bírósági tárgyalás során további 113 embert bizonyíték hiányában felmentettek – mondta Zacarias Joao Napatima, az északkelet-mozambiki Cabo Delgado tartományi bíróság szóvivője a tartomány székhelyén, Pembában.

Atanásio Mtumuke mozambiki védelmi miniszter szerint a hatóságok még mindig bizonytalanok a támadók pontos indítékaival kapcsolatban. „A letartóztatottak sosem árulták el nekünk, hogy kik az ő főnökeik" – mondta. Az eljárás során a vádlottak azt állították: arra szervezték be őket, hogy az iszlámot és a Koránt tanulmányozzák külföldön – közölte Napatima. Sokuk agymosáson ment keresztül – tette hozzá.

Az említett támadások 2017 októberében kezdődtek a földgázban gazdag Cabo Delgado tartományban. A lázadók falvakat és kormányzati épületeket támadtak meg, és emberek tucatjait gyilkolták meg, például lefejezéssel. Az iszlamista támadásokról csak elvétve számoltak be a keresztény többségű Mozambikban, ahol a tisztségviselők általában nem szívesen szólalnak meg a kényes témával kapcsolatban.

Az Africa Center for Strategic Studies nevű, az afrikai biztonsági helyzetre összpontosító amerikai kutatóintézet szerint a támadások meglepetésként érték a nemzetközi dzsihadizmus megfigyelőit. Úgy tartják azonban, hogy egyre többen csatlakoznak az ország északi részén az al-Shabaab (Ifjúság) és Szuahéli Szunna (Szuahéli út) néven egyaránt ismert csoportokhoz – tették hozzá.

Annak egyelőre nincs jele, hogy a szóban forgó milíciának köze lenne a Szomáliában tevékenykedő al-Shabaab terrorszervezethez.