Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török katonákra robbantottak egy gázvezetéket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 19. 19:45

Huszonnyolc török katona megsebesült október 19-én, péntekre virradó éjjel az ország északkeleti részén, miután kurd lázadók felrobbantottak egy iráni földgázt szállító vezetéket – közölte a török média.

„A terroristák támadást intéztek egy iráni gázvezeték ellen Türkeli falu közelében, Eleskirt körzetben. A robbanás következtében (…) összesen 28 katonánk megsebesült" – mondta az Anadolu hírügynökségnek Mehmet Tekinarslan, Agri tartomány kormányzója. Egy katona súlyosan megégett, a többiek könnyebb égési sérüléseket szenvedtek.

A merénylők távirányítással robbantották fel a vezetéket, amikor a katonák járműve éppen odaért. A biztonsági erők az elkövetők nyomába eredtek, a keletkezett tüzet sikerült eloltani – tette hozzá a kormányzó. Arra nem tudott válaszolni, mikor indulhat újra a szállítás a vezetéken.

A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az elmúlt hónapokban több hasonló szabotázsakciót hajtott végre a gázvezeték ellen. Október 8-án egy ilyen robbantás Agri tartományban egy hétre leállította a földgázszállítást Iránból.

A PKK, amelyet Törökország és számos más ország is terrorszervezetnek tekint, Törökország többnyire kurdok lakta délkeleti részének autonómiájáért harcol 1984 óta. A konfliktusnak már 45 ezernél több halottja van.