Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlatozik a kínai haditengerészet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 19. 20:05

Közös tengerészeti gyakorlatot tartanak pénteken a kínai haditengerészet, a halászati hivatal és a tengeri felügyeleti ügynökség hajói a Kelet-kínai-tengeren, hogy hatékonyabbá tegyék a területvédelmet – jelentette be közleményben október 18-án, csütörtökön a kínai hadsereg érintett flottája.

A Tunghaj (Keleti-tenger) flotta irányításával szervezett tengeri gyakorlaton nyolc repülőgép is szerepet kap. Az akció célja, hogy a különböző katonai hajók, járőrhajók, a polgári felügyelet hajói „vészhelyzet esetére" összehangolt lépéseket tegyenek olyan küldetésekben, amikor a területi szuverenitásról és a tengeri érdekek védelméről van szó – áll a dokumentumban.

A közlemény kitér arra, hogy a vitatott hovatartozású vizeken – például egyes Kelet-kínai tengeri és a Dél-kínai tengeri szigeteket környező vizeken – a halászati hivatal és a tengeri felügyeleti ügynökség hajóit gyakran idegen hajók üldözik, zaklatják és zavarják tevékenységüket.

Kína az elmúlt hónapokban több alkalommal konfrontálódott a szomszédos országok, így Japán, a Fülöp-szigetek és Vietnám hajóival. Ezekkel az országokkal Kínának vitája van különböző szigetek és tengeri területek miatt.