Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török-szír háború veszélyére figyelmeztetett Erdogan

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 6. 10:13

Törökországnak nem érdeke, hogy háborút vívjon Szíriával, de nem áll távol ettől – jelentette ki október 5-én, pénteken Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. A kormányfő figyelmeztette Damaszkuszt, hogy végzetes hibát követ el, ha harcba bocsátkozik Törökországgal.

Szerda délután szíriai aknagránátok csapódtak be a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány egyik határ menti falujában, Akcakaléban, megölve egy nőt és négy gyermeket. Megtorlásként a török tüzérség csütörtök reggelig szíriai célpontokat lőtt.

„Nem vagyunk a háború hívei, éppen ellenkezőleg, kormányunk a béke politikáját folytatja a térségben. Ugyanakkor egyetlen, országunknak kárt okozó lépés nem maradt és nem marad válasz nélkül" – jelentette ki Erdogan.

A miniszterelnök felidézte azt a júniusi incidenst, amikor a szír légvédelem lelőtt egy török vadászgépet. Mint mondta, Törökország utána folyamatosan figyelmeztette Szíriát: ha újabb ilyen eset történik, annak meglesznek a következményei. „Néhány esetben lövedékek hulltak lakatlan területekre, s mi csupán jegyzéket adtunk át. Öt állampolgárunk halála azonban nem az a kérdés, amit jegyzékkel meg lehet oldani" – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan.

Címkéktüzér