Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország a Patriot rakéták küldetésének meghosszabbítását kérte

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 14. 14:55

Törökország a szíriai határvidékre telepített Patriot rakétaelhárító rendszer hadrendben tartásának egy évvel történő meghosszabbítására kérte a NATO-t – közölték november 13-án, szerdán hivatalos források.

„Az atlanti szövetség rendszeresen értékelte a helyzetet. (…) Világos, hogy a Törökországot fenyegető veszély továbbra is súlyos" – mondta a NATO egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője az AFP hírügynökségnek.

A francia hírügynökség megkeresésére egy meg nem nevezett török diplomata megerősítette a kérésről szóló híreket.

Ankara kérésére a katonai szövetség tavaly év végén járult hozzá, hogy a szíriai hadsereg birtokában lévő repülőgépek, taktikai ballisztikus rakéták és szárnyas rakéták ellen egyaránt bevethető Patriot rakétákat telepítsenek a szíriai határ közelében lévő Gaziantep, Adana és Kahramanmaras török városok közelébe.

A telepítés január elején kezdődött. Három NATO-tagállam – az Egyesült Államok, Németország és Hollandia – egyaránt két-két Patriot üteget állított fel Törökországban.

A NATO többször nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a törökországi telepítés kizárólag védelmi célokat szolgál, és nem rejt semmilyen Szíria elleni támadó szándékot. Az atlanti szövetség a rakéták telepítését 2014 januárjáig engedélyezte, az állomásoztatás időtartama azonban a helyzettől függően meghosszabbítható.

A katonai szövetség részéről nem ez az első alkalom, hogy ideiglenesen Patriot-ütegeket telepítenek Törökország területére, hiszen erre sor került az első öbölháború idején 1991-ben, majd 2003-ban az Irak elleni újabb hadműveletek során is.

Ankara azt követően kérte a NATO-tól a rakéták telepítését, hogy a szíriai kormányerők és a felkelők közötti harcok során többször is átlőttek a két ország közötti, mintegy 900 kilométer hosszú határ török oldalára.

A török kormány a NATO-parancsnokság alatt álló Patriot rakéták kiegészítésére nemrégiben újabb Stinger típusú rövidtávú légvédelmi ütegeket telepített a határvidékre.

Törökország más tekintetben is közvetlenül érintetett a konfliktusban, területén ugyanis több mint 600 ezer szíriai menekült keresett menedéket. Ankara a polgárháborúban a damaszkuszi rezsim ellen harcoló felkelőket támogatja.