Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Totális háborút hirdetettek meg a dzsihádisták Szíriában és Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 9. 14:44

Totális háborút hirdetett meg az al-Kaida terrorszervezettel szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihádista szervezet korábbi szíriai szövetségesei és az iraki síita kormány ellen.

Abu Mohamed al-Adnáni sejk, az eredetileg Irakból származó szervezet szóvivője néhány órával azután fenyegette meg „megsemmisítéssel" a szíriai lázadókat, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front tűzszünetet szorgalmazott a dzsihádisták és a felkelők között.

A január 7-én, kedd este nyilvánosságra hozott üzenetben foglalt fenyegetés ellenére az ILIÁ az utóbbi napokban meghátrálásra kényszerült Szíriában. A szervezet aleppói főhadiszállását szerdán korábbi szövetségeseik foglalták el, miután előző héten heves harcok törtek ki a radikális iszlamisták és három másik lázadószövetség között.

„Egyikőtök sem fog életben maradni, példát statuálunk veletek" – üzente kedden a szóvivő egykori harcostársaknak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet értesülései szerint a lázadószervezetek közötti harcokban péntek óta legkevesebb 274 ember vesztette életét.

A nyugati hatalmak által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg vezérkara és katonai tanácsa, valamint a Szíriai Nemzeti Koalíció elnevezésű ellenzéki ernyőszervezet legitim célpontot jelent számunkra – mondta a sejk, hozzátéve, hogy vérdíjat tűztek ki a szóban forgó személyek fejére.

A szóvivő kevésbé élesen fogalmazott, amikor azt kérdezte az an-Nuszra Front fegyvereseitől: „mi vett rá titeket, hogy ellenünk harcoljatok?".

A 2012 januárjában megalakult an-Nuszra Front elutasította az ILIÁ tavaly áprilisban tett ajánlatát arra, hogy a két szervezet egyesüljön. Bár mindkét szervezet egyértelműen az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődik, a fő különbség, hogy míg az an-Nuszra Front elsősorban Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmának megdöntésére fókuszál, addig az ILIÁ fő célja egy iszlám állam létrehozása.

A felkelők között eddig Szíria északi részén dúló belharcok a hétvégén átterjedtek az ország keleti részén található Rakka városára.

Jelenleg a felkelők oldalán harcol az Iszlám Front, a nemrég alakult Mudzsáhidok Hadserege és a Szíriai Forradalmárok Frontja. Az an-Nuszra Front szintén csatlakozott az ILIÁ elleni küzdelemhez Rakkában. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam korábban a felkelőkkel együtt Aszad kormányzata ellen lépett fel, sorozatos kegyetlenkedései miatt azonban az iszlamista szervezet ellen fordultak az ellenzéki csoportok.