Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább csökken az Európában állomásozó amerikai csapatok létszáma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 10. 14:02

A következő években újabb tízezer fővel csökkenti Európában állomásozó szárazföldi csapatainak létszámát az Egyesült Államok – hangzott el január 9-én, szerdán egy wiesbadeni tájékoztatón.

Donald Campbell vezérőrnagy, az amerikai csapatok (USAREUR) új parancsnoka – beiktatása alkalmával mondott – beszédében elmondta: három-négy éven belül a jelenlegi 40 ezerről 30 ezer főre csökken az Európában szolgáló amerikai katonák száma. A tábornok az USAREUR legfőbb feladatának nevezte az afganisztáni csapatkivonás támogatását és az afgán biztonsági erők kiképzését. Fontosnak minősítette az európai NATO-államokkal és a Szovjetunió utódállamaival folytatott együttműködést is.

Napi ügyek szintjén Campbell már tavaly november óta irányítja az USAREUR-t. Elődje, Mark Hertling vezérőrnagy szinte titokban távozott a posztjáról, ami tápot adott olyan találgatásoknak, hogy konfliktusba került a Pentagonnal. A tábornok állítólag nem értett egyet az európai kontingens létszámának lefaragásával.

Barack Obama elnök egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy a jövőben a Közel-Kelet helyett elsősorban a világ leggyorsabban fejlődő régiójára, az ázsiai-csendes-óceáni térségre irányul az amerikai külpolitika figyelme. Ennek a súlypontáthelyezésnek katonai következményei is lesznek.

Pár héttel az elnök bejelentése után Leon Panetta védelmi miniszter közölte, hogy az Egyesült Államok átcsoportosítja

haditengerészeti flottáját. Az évtized végéig a hadihajóknak 60 százalékát vezénylik át az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. Jelenleg a hadiflotta egységeinek 50 százaléka – köztük hat repülőgép-hordozó – állomásozik a növekvő stratégiai jelentőségű térségben.