Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trump a hadsereget és a nukleáris arzenált is fejlesztené

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. február 1. 20:04

Az Egyesült Államok hadseregének, valamint nukleáris fegyverzetének fejlesztését szorgalmazta Donald Trump amerikai elnök január 30-án, kedden, a törvényhozás két háza előtt megtartott évértékelő beszédében.

Trump szerint a „páratlan teljesítmény" jelenti a legbiztosabb védelmet az ellenséges rezsimekkel, a terroristákkal, de még a rivális országokkal, Kínával és Oroszországgal szemben is. Ugyanakkor arra kérte a kongresszust, hogy töröljék a költségvetési limitet a hadsereg finanszírozásában. Kiemelte, hogy az ország védelméhez elengedhetetlen egy erős nukleáris fegyverarzenál. Mint fogalmazott: talán egyszer eljön egy olyan csodás pillanat, amikor a világ leszerelheti ezeket a fegyvereket, de mint kiemelte: „még nem tartunk ott".

Trump azt sem zárta ki, hogy katonai erőt használ majd ahhoz, hogy elrettentse Észak-Koreát az atomfegyver kifejlesztésétől. Kormánya, mint mondta, „a legnagyobb nyomásgyakorlás" politikáját folytatja annak érdekében, hogy „megfékezze Észak-Korea felelőtlen", az Egyesült Államok kontinentális területét fenyegető nukleáris rakétafegyverkezési hajszáját. Az elnök úgy fogalmazott, hogy ez a fenyegetés hamarosan valósággá válhat, s az Egyesült Államok múltbéli tapasztalatai Észak-Koreával azt mutatják, hogy a túlzott önbizalom és az engedmények előidézik az agressziót és a provokációt.

Donald Trump évértékelő beszédében több témát is érintett. Az amerikai elnök beszédében hangsúlyozta, hogy kormányának szüksége van „minden szükséges felhatalmazásra", hogy őrizetbe vehesse a terroristákat „bárhol is vadásszuk őket le".