Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trump nem tett le a csúcstalálkozóról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. május 30. 15:31

Donald Trump amerikai elnök továbbra is tevékenyen készül tervbe vett csúcstalálkozójára Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel – tudatta kedden a Fehér Ház, hozzátéve, hogy a héten Mike Pompeo külügyminiszter találkozik egy magas rangú észak-koreai tisztségviselővel, Kim Jongcsollal, aki kedden Pekingből New Yorkba indult.

Az elnöki rezidencia sajtótitkára, Sarah Huckabee Sanders bejelentette azt is, hogy amerikai küldöttség tárgyal a két Korea közötti demilitarizált övezetben egy észak-koreai delegációval. A szóvivő közölte egyúttal, hogy Trump június 7-én hivatalában fogadja Abe Sindzó japán kormányfőt. A Yonhap dél-koreai hírügynökség megjegyezte: Kim Jongcsol New York-i útja azt mutathatja, hogy előrelépés történik Donald Trump és Kim Dzsongun észak-koreai vezető eredetileg június 12-re, Szingapúrba beharangozott történelmi csúcstalálkozójának ügyében, amelyet Trump a múlt héten lemondott.

Kim Dzsongunnak küldött levelében azt írta, hogy ugyan nyitott a találkozóra, de a nyílt észak-koreai ellenséges hangvétel miatt kénytelen lemondani. Az ellenséges hangvétel többek között arra vonatkozott, Észak-Korea lehülyézte Mike Pence alelnököt, amiért az Líbiához hasonlította Észak-Korea lehetséges sorsát, nevezetesen egy diktatúra összeomlásához.