Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüntetés Okinaván az amerikai katonai repülőgépek ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 10. 15:13

Tízezrek tüntettek szeptember 9-én, vasárnap Japán déli Okinava szigetcsoportján az amerikai Osprey katonai repülőgépek odatelepítése ellen, miután a típussal már több baleset is történt.

A csoport fő szigetén, Okinaván lévő Ginovanban a tüntetők azt követelték, hogy Tokió és Washington haladéktalanul vonja vissza azt a tervet, miszerint tizenkét MV–22 Osprey gépet telepít a szigeten lévő Futenma amerikai támaszpontjára. Ugyancsak követelték a város közepén álló bázis bezárását.

„Nem akarunk Ospreyt, amely a legveszélyesebb gép a világon" – ez volt olvasható a tüntetők egyik transzparensén a tv-tudósítások tanúsága szerint. „Nem élhetünk normális életet olyan körülmények között, hogy bármelyik pillanatban leeshet egy Osprey az égből" – mondta a tüntetőkhöz szólva Kina Maszaharu, Okinava prefektúra közgyűlésének elnöke.

A szervezők százezernél többre, a helyi tájékoztatási eszközök több tízezerre becsülték a demonstráción részt vevők számát.

Két másik tüntetés is zajlott az üggyel kapcsolatban az Okinava szigetcsoport két másik szigetén, Tokióban pedig ezrek vették körül a parlament épületét.

Az MV–22 Osprey függőleges fel- és leszállásra alkalmas billenőrotoros katonai gép, olyan szállítógép, amely egyesíti a helikopterek és a repülőgépek tulajdonságait. A szóban forgó tizenkét darab már július óta Okinaván várja, hogy a tervek szerint októberben hadrendbe állítsák.

Egy Osprey balesete áprilisban Marokkóban, majd egy másiké júniusban Floridában, valamint a lakott területek fölött is elszálló gép nagy zaja aggodalmat kelt a japán lakosság körében és a kormányban is.

Legutóbb csütörtökön adódtak problémák a géppel: az észak-karolinai Jacksonville egyik lakónegyedében, katonai támaszpont közelében kellett kényszerleszállást végrehajtania egy Ospreynak.