Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszünetet hirdettek a kongói felkelők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 1. 18:24

Egyoldalúan tűzszünetet hirdettek és kivonulnak a kongói Goma környékéről a Március 23. Mozgalom (M23) felkelői – közölte a fegyveres csoport vezetője augusztus 30-án, pénteken.

Bertrand Bisimwa elmondta, hogy csapatai megkezdték a kivonulást a Gomától északra fekvő Kanyaruchinya nevű településről, hogy „esélyt adjanak a békének", és lehetővé tegyék a civilek lakta környéken, robbanólövedékekkel elkövetett merényletek kivizsgálását.

A Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén fekvő Goma tartományi főváros környékén az utóbbi egy év leghevesebb összecsapásai folytak az elmúlt napokban az M23 nevű csoport felkelői és a kongói hadsereg között, amelyet az országban állomásozó ENSZ-erők „intervenciós" alakulata támogat.

Csütörtökön a ruandai külügyminiszter Twitter-üzenetben közölte, hogy a ruandai hadsereg is beavatkozhat a konfliktusba, miután az összecsapások átterjedtek a szomszédos Ruanda területére is. Louise Mushikiwabo elmondta, hogy a valószínűleg kongói területről származó lőszertől vesztette életét egy nő és sebesült meg két hónapos kisfia Rubavu városában, amely 3 kilométerre fekszik a kongói határtól.

Az ENSZ megerősítette, hogy az M23 fegyveresei által ellenőrzött kongói területekről származtak a Ruandában földet ért robbanólövedékek.

Az M23 mozgalom 18 hónapja tartó felkelése során a fegyvereseknek tavaly rövid időre sikerült elfoglalniuk az egymillió lakosú Goma városát. Erre válaszul az ENSZ kelet-kongói békefenntartó missziója (Monusco) részeként idén márciusban létrehozta mintegy 3000 fős „intervenciós" alakulatát. A dél-afrikai, tanzániai és malawi katonákból álló dandár célja a Kongó keleti részén aktív fegyveres csoportok semlegesítése.

Az ENSZ-alakulat a múlt héten nyitott először tüzet az M23 fegyvereseire, majd azóta folyamatosan lőtte a felkelők állásait. Bisimwa bejelentése azt jelzi, hogy a kongói hadseregnek és az ENSZ katonáinak sikerülhetett áttörést elérni a területen.