Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszünetet sürgetett Kerry és Lavrov

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 14. 15:53

„Korlátozott tűzszünetre” szólította fel a Szíriában szembenálló feleket John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter január 13-án, hétfőn Párizsban.

A Szíria barátai nevű nemzetközi országcsoport külügyminiszterei és a mérsékelt ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) vezetőinek tárgyalása után a két miniszter Lahdar Brahimivel, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjával tartott sajtótájékoztatót.

Lavrov és Brahimi Irán részvételét is szorgalmazta a kilenc nap múlva esedékes Genf-2 nemzetközi békekonferencián. Ezt eddig az Egyesült Államok ellenezte, ezúttal viszont Kerry jelezte: Iránt is „szívesen látják", ha elfogadja a politikai átmenetet Szíriában. Annak részleteit az első genfi békeértekezletnek nevezett konferencián határozták meg a részt vevő államok 2012. június 30-án.

Kerry, Lavrov és Brahimi fogolycserére, valamint humanitárius folyosók létrehozására is felszólította a szíriai rezsimet és a lázadókat.

„Ma azt vitattuk meg, hogyan lehet ösztönözni egy tűzszünetet, esetleg egy (az ország északi részén) Aleppónál kezdődő korlátozott tűzszünetet" – fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Irán szerepével kapcsolatosan Kerry kijelentette, hogy Teheránnak „még döntenie kell arról, hogy támogatja-e a Genf-1 nyilatkozat megvalósítását", amely 2012 júniusában egy teljes jogkörrel felhatalmazott átmeneti kormány megalakítása mellett foglalt állást. Ennek értelmében Bassár el-Aszadnak el kellene hagynia az elnöki széket.

Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, hogy hazája szerint – amely támogatja a szíriai rezsimet – „teljesen egyértelmű, hogy Iránnak és Szaúd-Arábiának is részt kell vennie a konferencián", amely a tervek szerint a svájci Montreux-ben január 22-én kezdődik, majd Genfben folytatódik. „Már csak néhány nap van január 22-ig. Mindent meg kell tennünk, hogy a folyamat elinduljon" – fogalmazott az orosz diplomácia vezetője.

Brahimi, aki Szaúd-Arábiát már meghívta a tanácskozásra, de Iránnak az amerikai álláspont miatt egyelőre nem küldött meghívót, hangsúlyozta ez utóbbi állam jelentőségét a térségben és jelezte, hogy véleménye szerint Teheránnak is ott kell lennie Genfben.

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter vasárnap Bejrútban kijelentette: „Ha előfeltételek nélkül kapunk meghívót, akkor részt veszünk a Genf-2 konferencián, de az invitálásért nem teszünk semmilyen lépést".

Laurent Fabius francia külügyminiszter kollegáinál óvatosabbnak mutatkozott a békeértekezletet illetően. „Szeretnénk, ha a Genf-2 létrejönne, de a döntés még nem született meg" – mondta a BFM TV hírtelevíziónak adott interjúban. Hozzátette: „Mégpedig azért, mert Bassár és a terroristák mindent megtesznek azért, hogy a konferencia ne valósuljon meg".

Ahmad el-Dzsarba, az SZNK múlt héten újraválasztott elnöke a párizsi tanácskozást követően a továbbra is megosztott szíriai ellenzék „nyugtalanságainak", „kétségeinek" és „félelmeinek" adott hangot, s jelezte, hogy a szíriai elnök távozása elkerülhetetlen. Az SZNK csütörtökre halasztotta a döntést arról, hogy képviselői részt vesznek-e a svájci konferencián.