Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Udvarias emberek feliratú pólókat hozott forgalomba az orosz védelmi minisztérium

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 10. 8:21

A márciusi krími népszavazás biztonságára ügyelő orosz fegyveresekre utaló, „udvarias emberek” feliratú pólót hozott forgalomba május 8-án, csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A ruhaneműt a második világháború európai hadszínterén aratott győzelemre való oroszországi megemlékezések előtt egy nappal kezdték árulni. Ezen kívül az orosz hadsereg feliratú pólókat is lehet már kapni Moszkvában és más orosz városokban a honvédő háborúra emlékező és a Győzelem napját ünneplő események helyszínén – közölte a védelmi minisztérium sajtóosztálya.

A BBC orosz nyelvű adásának honlapján emlékeztetnek arra, hogy az udvarias emberek kifejezést azoknak a katonai jelzés nélküli fegyvereseknek a megnevezésére használják Oroszországban, akik február végén megjelentek a Krím-félszigeten és március elején ellenőrzésük alá vonták az ott lévő katonai objektumokat és a legfontosabb polgári létesítményeket.
A kifejezést először a krími rendőrség egyik képviselője használta az ukrán Navigátor című internetes oldalon: “Körülbelül éjjel egykor elfoglalták Szimferopol repülőterét ugyanazok az emberek. Fegyverrel vannak felszerelve, erősek, ugyanolyan öltözékben. Az őrségparancsnok arról értesített, az embereit udvariasan megkérték, hogy távozzanak" – írta a krími rendőr.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a lakosság és a stúdióba meghívottak kérdéseire válaszolva egy április 17-én tartott élő televíziós műsorban azt mondta az úgynevezett udvarias emberekkel kapcsolatosan: “ők álltak a krími önvédelem mögött, segíteni, hogy az emberek kifejezhessék véleményüket" a március 16-án rendezett népszavazáson. Az egyesítésre krími közlés szerint igent mondó referendum után azonnal Oroszországhoz csatolták az Ukrajnához tartozó félszigetet.

Néhány nappal az orosz elnök televíziós szereplése után, amelyben gyakorlatilag elismerte, hogy orosz katonák voltak jelen a Krímben, az orosz hadsereg híres Alekszandrov ének-és táncegyüttese már jelentkezett is az Udvarias emberek című dallal.
Az orosz védelmi minisztérium nem csak jó üzleti érzékéről tett tanúbizonyságot a pólók forgalomba hozatalával. A tárca új videofelvételt is készíttetett, és tett közzé a múlt vasárnap, amelyen egy Rambo kinézetű fiatal férfival népszerűsítik a szolgálatot orosz hadseregben. A videofelvételt már majdnem 900 ezren tekintették meg.