Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közegészségügyi szükséghelyzet van, de nem Magyarországon

Szöveg: Szűcs László |  2014. május 10. 9:30

A XX. század közepének egyik legrettegettebb betegsége volt, aztán a század második felére úgy tűnt, hogy sikerült legyőzni és kiszorítani Európából, valamint a Föld fejlett országaiból. A járványos gyermekbénulás azonban nem tűnt el teljesen, egyes ázsiai és afrikai országokban még ma is jelen van, sőt néhányban nemrég közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzetet kellett kihirdetni a betegség felbukkanása miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) – a 2005-ben hatályba lépett Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok kritériumainak megfelelően – a közelmúltban nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki néhány közép-ázsiai, közel-keleti és közép-afrikai országban – egészen pontosan Pakisztánban, Kamerunban, Szíriában, Afganisztánban, Irakban, Egyenlítői-Guineában, Etiópiában, Izraelben, Szomáliában és Nigériában –, az ott előforduló, vírusok okozta járványos gyermekbénulás-fertőzések és a betegség más országokba történő behurcolása miatt.

1595971576
Az Egészségügyi Világszervezet közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzetet hirdetett

Dr. Meglécz Katalin orvos ezredes, a Magyar Honvédség honvéd-tisztifőorvosa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az említett térség egyes országaiban szolgálnak magyar katonák, ám ők nincsenek közvetlen veszélyben. A Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásában részt vevő állományt ugyanis – a kiutazás előtt kapott „oltási sor" részeként – a gyermekbénulás elleni vakcinával is beoltják. Az itthon szolgáló katonáknak pedig a jelenlegi helyzetben még nem szükséges beadni a védőoltást, hiszen Európában − és így Magyarországon − nincsen egészségügyi szükséghelyzet.

A honvéd-tisztifőorvos hozzátette: hazánkban a járványos gyermekbénulás elleni védőoltás életkorhoz kötötten kötelező.

Meglécz doktornő elmondta azt is, hogy a nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet kihirdetését a szezonon kívül terjedő, felnőttek által is behurcolt vad vírusok által okozott megbetegedések indokolták. Az érintett térségben történt megbetegedésekről a Magyar Honvédség Közegészségügyi és Járványügyi Szolgálata folyamatosan kapja az információkat a nemzeti NER-kapcsolattartón keresztül az Egészségügyi Világszervezettől.

1595971576
A járványos gyermekbénulás a gerincvelő mozgatóidegeinek pusztulását okozhatja

A járványos gyermekbénulás – amit gyermekparalízisnek, illetve Heine-Medin kórnak is szoktak nevezni – olyan fertőző megbetegedés, ami a gerincvelő mozgatóidegeinek pusztulását okozhatja. A betegség főként széklet útján terjed, de közvetlen érintkezéssel, a fertőzött élelmiszerek, tárgyak és a szennyvíz közvetítésével, valamint cseppfertőzéssel is okozhat fertőzést. Legtöbbször tünetmentes vagy enyhe légúti és emésztőszervi tünetekkel zajlik le, néhány esetben azonban előfordulhat a bénulásos forma.

Az elmúlt évtizedekben végzett átfogó védőoltási program eredményeképpen a WHO 2002-ben hivatalosan is poliomentesnek nyilvánította Európát, azaz olyan térségnek, ahol nincsen jelen a járványos gyermekbénulás kórokozója. A világszervezet tervei között szerepel, hogy a Föld országaiból teljesen eltűnjön ez a betegség. Ezzel a fekete himlő után a gyermekbénulás lenne a második olyan betegség, amit globálisan megszüntetnének.

1595971577
A betegség védőoltással megelőzhető