Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb harcok Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 12. 14:41

Újabb harcok törtek ki két törzs között a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban, mintegy száz ember életét követelve szombaton Adila közelében – közölték törzsi források augusztus 11-én, vasárnap.

„Összecsaptunk a maaliákkal (…) leromboltuk egyik bázisukat, és megöltünk hetvenet közülük. Mi harminc embert vesztettünk" – mondta a rizeigat törzs egy tagja a tíz éve erőszakba süllyedt tartomány keleti részén lezajlott harcok után. „A helyzet még mindig feszült, és mindkét oldalon gyülekeznek az emberek" – tette hozzá.

„Ma is újabb harcokra számítunk" – jelentette ki a maalia törzs egyik tagja, falvak megtámadásával és felgyújtásával vádolva a rizeigatokat. Nem mondott számot a saját áldozataikról, csak azt, hogy ők negyven ellenfelüket ölték meg.

Július végén legalább 128 fegyveres meghalt két másik rivális törzs, a miszeríják és a szalamatok összecsapásaiban a tartomány nyugati részén.

Ahmed Hiri, a miszeríja arab törzs egyik vezetője azt mondta, hogy a Garszita városától keletre lezajlott harcokban 28 emberük elesett, míg ők megölték a szalamat törzs száz tagját. Hozzátette, hogy 17 sebesültjük is van, és attól tart, hogy emelkedik a halálos áldozatok száma. A szalamat törzs állítása szerint csupán 52 embert vesztett a harcokban.

Az ENSZ és az Afrikai Unió közös dárfúri missziója (UNAMID) szerint a törzsi villongások a fő okai a feszültség újraéledésének a térségben, ami miatt már közel 300 ezren hagyták el otthonukat az év első öt hónapjában, kétszer annyian, mint az előző két évben együttvéve.