Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb orosz segélykonvoj lépte át a határt vámellenőrzés nélkül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 16. 8:21

Egy újabb orosz konvoj lépte át március 15-én, vasárnap délelőtt az ukrán-orosz határt úgy, hogy sem az ukrán vámosok, sem a határőrök nem vizsgálhatták meg a kelet-ukrajnai szakadár területekre állítólag segélyt szállító teherautókat.

Az orosz és ukrán média szerint ezúttal „soron kívüli", több mint nyolcvan teherautóból álló járműoszlop vitte a szállítmányt a két megyeszékhelyre, Donyeckbe és Luhanszkba.

Oleg Voronov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese közölte, hogy a teherautók műtrágyát és vetőmagot, illetve építési anyagokat szállítanak, összesen több mint 700 tonna árut.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint az ukrán vámosok és határőrök ezúttal sem tudták megvizsgálni a szállítmányt, a teherautók a Moszkva-barát erők ellenőrzése alatt álló Donyeck és Matvijiv Kurgan határátkelőkön át léptek Ukrajna területére.

Az ukrán határőrség vasárnapi közleménye szerint a „humanitárius" konvoj határátlépése a nemzetközi és az ukrán jog, illetve a vöröskereszttel összehangolt eljárások durva megsértésével történt. A hatóság sérelmezte, hogy az orosz fél előzőleg semmilyen formában nem tájékoztatta az ukrán hatóságokat a szállítmányról, annak haladási útvonaláról, az ukrán határőrök még csak megfigyelőkként sem vehettek részt a szükséges dokumentumok kiállításában.

Kijevben és Nyugaton azt feltételezik, hogy a tavaly augusztus óta, szinte heti rendszerességgel járó orosz konvojok a fegyveres harcokhoz szükséges eszközöket, lőszereket, üzemanyagot is szállítottak Délkelet-Ukrajnába, és az ott megölt orosz katonák holttestével tértek vissza Oroszországba. A szállítmányokat nem kísérhették a vöröskereszt illetékesei sem.