Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapások Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 3. 9:36

Az újévben is folytatódtak az összecsapások Egyiptomban a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi iszlamista hívei és a biztonsági erők között. Hírügynökségi jelentések szerint január 2-án, csütörtökre virradó éjjel Alexandriában csaptak össze a Murszi mellett tüntetők a kivezényelt rendőrökkel. Az összecsapásokban legkevesebb két személy életét vesztette.

Az egyiptomi kormány december második felében terrorszervezetnek nyilvánította a Muzulmán Testvériséget, közvetve az ország legbefolyásosabb iszlamista szervezetét téve felelőssé az Egyiptomban elszaporodott erőszakos cselekményekért.

A testvériséget már szeptemberben betiltotta egy kairói bíróság azzal a váddal, hogy fegyveres iszlamistákat képez ki és finanszíroz az amúgy is örökös rendbontások sújtotta Sínai-félszigeten.

A mozgalomnak gyakorlatilag a teljes vezetősége és több ezer aktivistája börtönben van, az ellenük folyó perekben tüntetők megölésével, hazaárulással és terrorizmussal vádolják őket, ezekért akár halálbüntetés is kiszabható. Terrorszervezetté nyilvánítása még keményebb fellépést tesz lehetővé.

A múlt év utolsó napjaiban a hatóságok azt is bejelentették, hogy elkobozzák a betiltott iszlamista szervezet több mint ötszáz vezetőjének vagyonát.

Murszit tavaly júliusban fosztották meg hivatalától. Azóta az összecsapásokban több százan vesztették életüket, és ezreket vettek őrizetbe.