Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapások Szlovjanszk közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 28. 12:33

A tűzszünet ellenére újabb összecsapásokra került sor június 27-én, péntekre virradó éjjel a kelet-ukrajnai Szlovjanszknál és a régió központjában, Donyeckben.

Az oroszbarát szakadárok egyik fellegvárának számító Szlovjanszknál lezajlott harcokról Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Facebook-oldalán számolt be még az éjjel. Közlése szerint a felkelők az ukrán „terrorellenes művelet" erőinek egy ellenőrzőpontját támadták, de a védőknek sikerült gránátvetővel kilőniük a felkelők egyik harckocsiját.

Donyeck városában ugyanakkor más közlések szerint a szakadár erők elfoglalták az ukrán Nemzeti Gárda egyik ellenőrzőpontját. Ez utóbbi ütközetben, amely közel hét órán át tartott, a hadsereg több tagja megsebesült.

Petro Porosenko ukrán elnök egy héttel korábban jelentette be béketervét, és egyoldalú tűzszünetet hirdetett. Hétfőn két kelet-ukrajnai szakadár terület, Donyeck és Luhanszk megye vezetői is elfogadták a június 27-ig tartó fegyvernyugvást. Ennek ellenére folytatódtak a harcok a térségben, ahol Porosenko korábbi beszámolója szerint ezen a héten tizennyolc katona vesztette életét.