Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Van Rompuy: Oroszországnak abba kell hagynia a szakadárok támogatását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 16. 8:23

Oroszországnak abba kell hagynia a kelet-ukrajnai szakadárok támogatását – jelentette ki június 14-én, szombaton Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke, miután szeparatista fegyveresek lelőttek egy ukrán szállító repülőgépet, és 49 katona halálát okozták.

„Nem kétséges, hogy azok a fegyveres szakadárok, akik terrorizálják az ukrán állampolgárokat, szétzüllesztik az ország életét, külső támogatást kapnak, egyebek között fegyverutánpótlást és létszámerősítést külföldi harcosok személyében. Oroszországnak mint szomszédos államnak elsődleges felelőssége van abban, hogy azonnal leálljon a határain keresztül történő, ilyen jellegű segítségnyújtás" – jelentette ki Van Rompuy közleményében.

A NATO szombaton olyan műholdas felvételeket tett közzé, amelyek a szervezet szerint megerősíteni látszanak azt a gyanút, miszerint Oroszország katonai eszközökkel látja el a kelet-ukrajnai felkelőket. A felvételeken a NATO szerint orosz harckocsik láthatók, amelyek az ukrán határ közvetlen közelében lévő körzetbe érkeztek – néhány nappal azelőtt, hogy a héten hasonló harckocsik jelentek meg Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területen.