Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszahívták Halifa Haftárt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 20. 23:59

Visszahívta a hadsereg soraiba a májusban iszlamista fegyveres csoportok ellen háborút hirdető Halifa Haftár nyugalmazott tábornokot, és további száznyolc leszerelt tisztet is ismét szolgálatra hívott be a nemzetközileg elismert líbiai kormány – közölték tisztviselők január 19-én, egy nappal azután, hogy az iszlamisták és a hadsereg is tűzszünetet hirdetett a belharcok sújtotta észak-afrikai országban.

A Moammer Kadhafi 2011-ben megdöntött néhai diktátor alatt szolgált tisztek visszahívásáról szóló kormányrendeletet a Reuters hírügynökség ismertette, annak valóságtartalmát a Haftár légierejének parancsnoka és egy líbiai parlamenti képviselő is megerősítette. A rendeletet hetekkel ezelőtt adták ki, de csak hétfőn került nyilvánosságra.

Megfigyelők szerint a lépés azt jelzi, hogy az ország nemzetközileg elismert vezetésére egyre nagyobb befolyással van a hadsereg.

A líbiai parlament és az Abdalláh asz-Száni vezette kormány azután kényszerült szövetségre lépni Haftárral, hogy a Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű iszlamista fegyveres szövetség augusztusban elfoglalta a fővárost, Tripolit, és ott önhatalmúlag megalakította saját kormányát és parlamentjét.

A hétvégén az iszlamista koalíció és a líbiai hadsereg is tűzszünetet hirdetett, hogy ezzel támogassa a Genfbe a múlt héten megkezdődött béketárgyalásokat. A felek az egyeztetéseken az ENSZ közvetítésével arra tesznek kísérletet, hogy rendezzék az országot megosztó belső konfliktust.

Genfben szerdán és csütörtökön az ellenfelek megállapodtak egy ütemtervben, amelynek célja egy egységkormány megalakítása. Abban is sikerült megegyezniük a résztvevőknek, hogy az ország infrastruktúrája feletti állami ellenőrzés érdekében a fegyveres csoportoknak minden líbiai városból ki kell vonulniuk, és fel kell hagyniuk az összecsapásokkal.

Azonban hétfői jelentések szerint a Fadzsr Líbia parlamentje vasárnap este lemondta a genfi tárgyalások következő fordulóján való részvételt, ehelyett azt indítványozta, hogy Líbián belül üljenek asztalhoz a szembenálló felek.

Kadhafi 2011. októberi halála óta Líbiában számos csoport küzdelmet vív a hatalomért és az ország kőolajából származó jövedelméért. A harcoló csoportok között iszlamista szélsőségesek is vannak, köztük olyan szervezetek, amelyek nem vesznek részt a béketárgyalásokon.

A Kadhafi 1969-es hatalomra jutásában szerepet játszó, de az 1980-as években a diktátortól eltávolodott Haftár májusban hirdetett harcot az iszlamisták ellen, és a hadsereg több egysége is csatlakozott hozzá. Ennek ellenére május óta az iszlamisták jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá Líbiában, és a belpolitikai káosz csak súlyosbodott.