Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszavonult az iraki hadsereg Anbár tartományban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 23. 17:40

Több tucat iraki katonát megölt, illetve elrabolt az Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet az ország nyugati részén, a főváros közelében, ahol a hét végén indított ellenoffenzívájával visszavonulásra késztette a hadsereget – közölték biztonsági források szeptember 22-én, hétfőn. Eközben nyugati országok a szélsőségesek elleni fellépés részeként megkezdték a kurd önvédelmi erők kiképzését.

Egy iraki tábornok közlése szerint a szunnita szélsőségesek vasárnap indítottak kiterjedt támadást a hadsereg ellen Anbár tartományban, a Bagdadtól mindössze 70 kilométerre nyugatra fekvő Szidzsír városánál, ahol számos öngyilkos merényletben és összecsapások során 40 katonával végeztek, a biztonsági erők további 68 tagját pedig foglyul ejtették.

A támadásokat követően az AP hírügynökség biztonsági forrásai szerint a hadsereg 700 katonát volt kénytelen kivonni a település térségéből.

Az IÁ korábban több alkalommal tett fel az internetre videofelvételeket, amelyeken az látható, hogy tömegesen végeztek ki foglyul ejtett iraki katonákat.

Az Iszlám Állam már az év eleje óta ellenőrzése alatt tartja a szunnita többségű Anbár tartomány egy részét, így a Szidzsír közvetlen közelében lévő Fallúdzsa városát is, amelyet a hadsereg azóta sikertelenül próbál visszafoglalni. Az AP értékelése szerint az IÁ mostani ellentámadása újabb súlyos csapást jelent az iraki erőkre nézve.

Ezzel párhuzamosan az ország északi részén, az iraki kurd autonóm tartomány területén hétfőn megkezdődött a kurd önvédelmi alakulatok nyugati kiképzése. Helyi tisztviselők szerint az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország és Németország nyújt segítséget e téren a pesmergák néven emlegetett kurd harcosoknak.

A kiképzésre elsősorban azért van szükség, mert a kurd erők a közelmúltban jelentős fegyverszállítmányokat kaptak nyugati országoktól az IÁ elleni harchoz, de a fegyverek használatára még nincsenek felkészítve – közölte a kurd tartomány illetékes minisztériumának egyik tisztviselője.

Az IÁ az utóbbi hónapokban Irak északi részén is jelentős területeket vont ellenőrzése alá, és támadást indított a kurd tartomány ellen is. Emiatt számos nyugati ország küldött támogatást az IÁ ellen harcoló kurdoknak, az Egyesült Államok és Franciaország légicsapásokat is végrehajtott az IÁ észak-iraki állásai ellen.

Szintén hétfőn az iraki fővárosban, Bagdadban és közelében két támadásban hét ember vesztette életét. Egy robbantásos merénylet négy emberrel végzett és 13-at megsebesített egy bevásárlóutcában. Bagdadtól északra fegyveresek megölték az IÁ és más szélsőségesek ellen harcoló szunnita milícia harcosának három gyermekét, a férfi és felesége megsebesültek a támadásban.