Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizsgálatot kezdeményez egy szíriai mészárlás ügyében az ENSZ

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 3. 21:21

A szíriai felkelők valószínűleg több tucat kormánykatonát mészároltak le Hán al-Aszal faluban a múlt hét elején, s az eset független kivizsgálására van szükség – közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosa augusztus 2-án, pénteken.

A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok alapján úgy gondoljuk, hogy fegyveres felkelő csoportok egy incidens során legkevesebb harminc személyt végeztek ki, akiknek többsége valószínűleg kormánykatona. Az esetről videofelvétel készült – írta közleményében Navi Pillay főbiztos pénteken. Úgy tudják, hogy a felkelők még mindig több kormányzati tisztségviselőt és katonát tartanak fogva a faluban.

A szíriai állami média korábban azzal vádolta az ellenzéket, hogy Hán el-Aszal bevételekor 123 embert öltek meg, többségükben civileket.

A magát az „Iszlamista Kalifátus Támogatóinak" nevező csoport feltöltött a YouTube videomegosztó portálra egy felvételt, amelyen mintegy 30 férfi holtteste fekszik egymáson egy fal mellett. A felvételen közzétették, hogy a halottak Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató katonák voltak.

Az országban dúló véres polgárháborúban már több mint százezren vesztették életüket. A konfliktus első hónapjaiban a meglévő bizonyítékok alapján a nemzetközi közvélemény az elnökhöz hű kormányerőket vádolta az emberi jogok megsértésével. A szíriai helyzetet vizsgáló ENSZ-bizottság álláspontja jelenleg az, hogy mindkét fél követett el szörnyűségeket.

Nem szabad azt gondolniuk, hogy mentesülnek a felelősségre vonás alól. Tegyenek eleget nemzetközi jogi kötelezettségeiknek! – szólította fel a szíriai felkelőket az emberi jogi főbiztos. Hozzátette, szakértői folytatják a vizsgálódásokat a térségben.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, az ellenzékhez közel álló emigráns csoportosulás szerint a felkelők több mint 150 kormánykatonát, illetve milicistát öltek meg az aleppói tartományban lévő, stratégiai fontosságú Hán al-Aszal múlt hét eleji bevételekor, s közülük ötvenet egyszerűen kivégeztek, miután fogságba estek.