Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington katonai beavatkozást mérlegel Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 20. 8:17

Az amerikai kormányzat a katonai beavatkozás lehetőségeit is vizsgálja Szíriában – jelentette ki a szenátus egyik bizottsága előtti meghallgatásán Martin Dempsey, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, személyesen mutatta be Barack Obama elnöknek az erő alkalmazására kidolgozott lehetőségeket. Nem ismertette ugyanakkor a tervek részleteit.

A harmadik évében járó szíriai belháborúban már közel 93 ezren haltak meg. Bassár el-Aszad elnök ellenzéke egyre nyíltabban sürgeti az Egyesült Államok aktívabb bekapcsolódását a válság megoldásába.

Dempsey hangoztatta, hogy a politikusokra tartozik annak eldöntése, milyen lépéseket tesz az ország a konfliktus rendezésének előmozdítása érdekében. Hozzátette ugyanakkor, hogy tudomása szerint az amerikai kormányzat testületeiben mérlegelik a katonai opciók alkalmazásának lehetőségeit.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője Dempsey szavait úgy kommentálta, hogy „Obama mindig tájékozódik a katonai vezetőknél a különböző lehetőségekről", és különösen „igaz ez egy olyan küzdőtérre, mint Szíria".

Dempsey meghallgatásának célja az volt, hogy a kongresszusi tagok eldönthessék, támogatják-e két éve kezdett megbízatásának megújítását. Hírügynökségi jelentések szerint a demokrata többségű testület minden bizonnyal jóváhagyja majd az újabb mandátumot.