Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington meghosszabbítaná az iráni fegyverembargót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. július 1. 15:37

Az Irán elleni fegyverembargó meghosszabbítását szorgalmazta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) június 30-án, kedden megtartott online ülésén az amerikai külügyminiszter.

A fegyverembargó októberben jár le, de Mike Pompeo már most szorgalmazta a hosszabbítást. „Ne csak az Egyesült Államokra figyeljenek, hallgassák meg a térség más országait is! Izraeltől kezdve az Öböl-államokon át a közel-keleti országokig egybehangzóan mondják: hosszabbítsák meg a fegyverembargót!" – fogalmazott. Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: a térségnek ezek az országai szenvednek a legjobban Irán „ragadozó magatartásától".

Az Egyesült Államok a napokban határozattervezetet is küldött a BT tizenöt tagjának, amely a Teherán elleni fegyverembargó határozatlan ideig történő meghosszabbítását javasolta. A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína azonban már jelezte, hogy ellenez egy ilyen lépést.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete kedden „a maximális fojtogatás politikájának" minősítette az amerikai követelést.„A feladat a rendszerváltozás elérése vagy olyan helyzet kialakítása, amelyben Teherán képtelen levegőhöz jutni. Ez olyan, mint amikor valakinek a nyakára térdelnek" – mondta Nyebenzja, egyértelműen utalva az afroamerikai George Floyd halálára, amely azért következett be, mert egy erőszakos intézkedés közben egy rendőr csaknem kilenc percen keresztül a férfi nyakán térdelt.

Az ENSZ BT virtuális tanácskozására kedden egyébként azért került sor, hogy megvitassák António Guterres ENSZ-főtitkár jelentését, amelynek megállapításai szerint a szaúd-arábiai olajlétesítmények és az egyik szaúdi nemzetközi repülőtér ellen tavaly elkövetett támadások „iráni eredetűek" voltak.