Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyon sok élet megmentéséhez járult hozzá a honvédség áldozatos munkája

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám | Fotó: Országgyűlés Hivatala |  2020. július 1. 14:23

A koronavírus-járvány elleni védekezés során a katonai szervezetek végig gyorsan és rugalmasan reagáltak, mindig sikerült lépést tartaniuk az adott helyzettel, a meghozott intézkedések működőképesek és aktuálisak voltak – hangzott el július 1-jén az Országgyűlésben.

Magyarország sikeresen lezárta a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, ebben pedig a Magyar Honvédség is kiemelkedő és nélkülözhetetlen szerepet játszott – mondta az Országgyűlés július 1-jei ülésén napirend előtti felszólalásában Halász János. A Fidesz frakciószóvivője kiemelte: a magyar katonák szinte a védekezés minden területén részt vettek, illetve részt vesznek a mai napig is. Megemlítette az ország folyamatos működéséhez elengedhetetlen vállalatoknál dolgozó Honvédelmi Irányító Törzsek munkáját, a száznyolc egészségügyi és szociális intézmény működését segítő kórházparancsnokok tevékenységét, valamint azt, hogy a vegyivédelmi erők közel ezer idősotthont és szociális intézményt fertőtlenítettek, többek között a legnagyobb gócponttá váló Pesti úti Idősek Otthonát is. Felidézte: a Szent László Kórház udvarán ROLE-1 típusú tábori kórházat építettek fel a katonák, az ország több helyszínén pedig – az intézményvezetők kérésére – előszűrő sátrakat telepítettek a kórházak bejáratához, akárcsak a budapesti hajléktalanszállóknál.

1596081598

Halász János emlékeztetett: a katonai rendészek tizenhét településen végeztek járőrözési feladatokat, ezzel is segítve a rendőrök munkáját. Emellett a haderő a határvédelmi feladatokban is fokozott mértékben vett részt a járványügyi helyzetben. Mint fogalmazott, az elmúlt öt év bebizonyította, hogy katonáink nélkülözhetetlen munkát végeznek a határokon. „Tudjuk, hogy a migránsok erős járványügyi kockázatot is jelentenek, ezért a járványügyi készenlétet fenn kell tartani a határőrök szálláshelyein és szolgálati helyein is, hiszen a katonákat és a rendőröket meg kell védeni, hogy elláthassák szolgálatukat" – mondta.

A frakciószóvivő hangsúlyozta: a védekezés során a katonai szervezetek gyorsan és rugalmasan reagáltak, mindig sikerült lépést tartani az adott helyzettel, a meghozott intézkedések működőképesek és aktuálisak voltak. „Méltán lehetünk büszkék a Magyar Honvédség áldozatos munkájára, mely nagyon sok élet megmentéséhez járulhatott hozzá" – mondta Halász János, aki a Fidesz-frakció nevében köszönetet mondott a katonáknak, és a képviselőcsoport részéről továbbra is támogatásáról biztosította a magyar katonák megbecsülését segítő intézkedéseket, a Magyar Honvédség haderőfejlesztését.

A veszély elmúltával is folytatják a munkát

Válaszában Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: minden magyar együtt küzdött azért, hogy mielőbb kijuthassunk a krízisből, ami a járvány első szakaszában számos Magyarországnál fejlettebb, gazdagabb és demokratikusabbnak tartott országnál előbb sikerült hazánknak. Ugyanakkor – mint azt a nemzetközi számok mutatják -, a világjárvány még korántsem ért véget. A miniszterhelyettes emiatt leszögezte: számos feladat végrehajtása továbbra is folytatódik. Így a kiemelt fontosságú objektumokat továbbra is őrzi a honvédség, készenlétben marad a különleges fertőtlenítő egység, illetve megmarad a kórházparancsnoki rendszer is. Utóbbi a haderő tekintetében tizenhárom megyét és ötvenegy kórházat érint: a kórházparancsnokok elsődleges feladata a készletgazdálkodás fenntartását szolgálja. Németh Szilárd hangsúlyozta: a Magyar Honvédség „beszállt" az állami munkahelyteremtési programba is. Ennek megfelelően július 1-jén máris 440 jelentkező kezdte meg speciális önkéntes tartalékos kiképzését.

1596081598

Németh Szilárd is kitért a határvédelem jelentőségére. Mint mondta, Magyarország déli határaira már az év elejétől kezdve óriási nyomás nehezedett, utána pedig megjelent a járvány. „Világossá vált mindenki számára, hogy a határokon nemcsak közbiztonsági, hanem közegészségügyi kockázatokkal is számolni kell. Ahogy a katonák megfogalmazták, a migráció nemcsak a terrorizmussal, hanem a vírussal is kéz a kézben jár" – fogalmazott.

Németh Szilárd kijelentette: a Magyar Honvédség ezután is összes képességével a hazát védelmezi, a magyar katonák esküjükhöz híven továbbra is a magyar emberek biztonságát fogják szolgálni. A parlamenti államtitkár köszönetet mondott a katonáknak és a magyar állampolgároknak, amiért példamutatóan helyt álltak a kritikus helyzetben: külön kiemelte a katona-egészségügy területén szolgálatot teljesítőket, illetve a honvédelmi alkalmazottakat is.