Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington terrorszervezetnek nyilvánította a nigériai Boko Haramot és az Ansarut

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 14. 8:23

Az Egyesült Államok felvette a terrorszervezetek hivatalos listájára a nigériai Boko Haramot és az Ansarut – közölte november 12-én, szerdán a Fehér Ház.

A közlemény szerint a két szervezet több ezer ember haláláért felelős Nigéria északkeleti és középső régióiban, beleértve a templomok és a mecsetek elleni támadásokat, valamint az ENSZ abujai épülete ellen 2011-ben elkövetett öngyilkos merényletet.

Lisa Monaco, Barack Obama amerikai elnök belbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadója rámutatott: azáltal, hogy a terrorszervezeteket elvágják az amerikai pénzügyi intézményektől, és lehetővé teszik, hogy a bankok befagyasszák az egyesült államokbeli kintlévőségeiket, Washington azt demonstrálja, hogy erőteljesen támogatja Nigéria terrorizmus elleni harcát.

„Arra bátorítjuk Nigériát, hogy alkalmazzon átfogó megközelítést a terrorelhárításban, amely hatékonyan alkalmazza a bűnüldözés eszközeit, gazdasági lehetőségeket teremt és biztosítja az emberi jogok védelmét és tiszteletben tartását" – hangsúlyozta a közleményben Monaco.