Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington újabb légvédelmi rakétákat telepített Dél-Koreába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 15. 10:42

Az Egyesült Államok egy újabb Patriot típusú légvédelmi rakétaüteggel erősítette meg a Dél-Koreában állomásozó erőit, válaszul a legutóbbi észak-koreai provokációkra – jelentették be február 13-án, szombaton Szöulban.

A Texasból küldött Patriot-üteg a dél-koreai főváros közelében fekvő Oszan légitámaszponton fog gyakorlatokat végezni. Oszanban már két másik üteg van, összesen 96 rakétával. Az újabbak telepítését egyelőre ideiglenesnek szánják, mivel a jövő héten tárgyalások kezdődnek a THAAD típusú, még modernebb rendszer küldésére a félszigetre, noha ezt Oroszország és Kína is ellenzi.

Észak-Korea az elmúlt hetekben nukleáris robbantást hajtott végre, és kipróbált egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát, amely képes elérni az Egyesült Államok területét.

Thomas Vandal tábornok, a 8. amerikai hadsereg parancsnoka a Patriotok telepítéséről kiadott közleményben hangsúlyozta: az ilyen gyakorlatok biztosítják, hogy minden pillanatban készek az északról jövő támadások elleni védelemre.

A Patriotok 40 kilométeres magasságban is képesek megsemmisíteni célpontjukat. Sebességük a hangsebesség ötszöröse.

Vang Ji kínai külügyminiszter a THAAD-rendszerrel kapcsolatban kifejezte hazája nemtetszését amerikai kollégájának, John Kerrynek a hétvégi müncheni biztonságpolitikai fórum helyszínén. Azzal érvelt, hogy ez a védelmi rendszer csak komplikálni fogja a térség egyensúlyi helyzetét. „Vang arra kérte az amerikai felet, hogy legyen óvatos, a rakétavédelmi rendszer telepítésével ne sértse meg Kína biztonsági érdekeit, a THAAD-rendszer ugyanis messze erősebb védelem Dél-Koreának, mint amekkorára szüksége van, rakétái el tudnak érni messze, Ázsia mélyén lévő célpontokat is" – olvasható a pekingi külügyminisztérium közleményében.