Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zavargások Hszincsiang-Ujgurban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 1. 11:14

A muszlim ujgur kisebbség több mint száz tagja megtámadt egy rendőrőrsöt pénteken Kína északnyugati részén, Hszincsiangban – jelentette a kínai állami média.

A közvetve a Kínai Kommunista Párt tulajdonában lévő Global Times tudósítása szerint Hszincsiang-Ujgur autonóm terület déli részén, Hotan sivatagi városban a péntek déli ima után több mint száz, késekkel és botokkal felszerelkezett ujgur rátámadt egy rendőrőrsre. Ezzel egyidejűleg egy kétszáz fős tömeg a város központjában próbált zavart kelteni. Az állami sajtó beszámolója szerint a hatóságoknak sikerült ellenőrzés alatt tartaniuk a helyzetet. Áldozatokról, őrizetbe vételekről nem érkezett hír.

A pénteki incidensek két nappal azután történtek, hogy súlyos zavargások törtek ki Hszincsiangban. Késsel felfegyverkezett csoportok rendőrőrsökre és más célpontokra támadtak. Az összetűzésekben 35-en életüket vesztették, 21-en megsebesültek. A kínai kormány terrortámadásnak minősítette a történteket. Az autonóm területen utoljára négy éve voltak ilyen súlyos erőszakos cselekmények. Hszincsiangban időről időre fegyveres akciókkal hívják fel magukra a figyelmet ujgur lázadók, olykor vallási fanatikusok, illetve a terület elszakadását hirdetők.

Az ujgurok a terület őslakosai, muszlim vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő népcsoport tagjai. Egyes térségeket száz százalékban csak ők laknak, de a 21-22 milliós, két Törökországnyi területű Hszincsiang teljes lakosságának a 45 százalékát adják, a han kínaiak aránya 44 százalék.