Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges hadihajót kapott Új-Zéland haditengerészete

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 15. 17:41

A Csendes-óceán déli részén fekvő Új-Zéland nem tartozik a válságövezetek közé, azonban mégis gondot fordít honvédelmére. Már tesztelik a vadonatúj HMNZS Canterbury (L421) nevű többfunkciós egységet, melyet Hollandiában gyártottak.

Az új egység szolgálatba állítását további hat, ugyanilyen hadihajó rendszeresítése követi. A 9000 tonna vízkiszorítású típus érdekessége, hogy egy eredetileg polgári célokra tervezett konstrukció átalakításával hozták létre.

A 131 méter hosszú 23,4 méter széles hajó tulajdonképpen kompnak készült eredetileg, azonban némi átalakítást követően kiválóan megfelel a többfeladatú hadihajókkal szemben támasztott követelményeknek is. Partra-szállító járművek és helikopterek, valamint tengerészgyalogosok szállítására képes. Van fegyverzete, de ugyanakkor szállítóhajóként is bevethető, sőt egy kisméretű kórház is helyet kapott a fedélzeten. Alkalmas humanitárius és katonai akciók végrehajtására is.

A személyzet mindössze 110 főből áll, de akár további 250 kommandós vagy tengerészgyalogos is elfér a körletekben.

1595875508

Szabványos konténerek elszállítása is megoldható a HMNZS Canterbury-vel. Az 59 tonnás partra-szállító egységek segítségével katonákat és felszerelést rakhat ki akár több száz kilométerre lévő partszakaszokon is. Humanitárius katasztrófák esetén hatékony segítséget nyújthat a bajba jutottaknak, háborús konfliktusban pedig fontos szerepe lehet az evakuálásban.

A dízel-elektromos meghajtás 35 km/h sebesség elérését teszi lehetővé a többfeladatú hadihajónak. A fegyverzetet egy beépített 25mm-es gépágyúból és több kisebb kaliberű géppuskából áll. A fedélzeten alapesetben két, közepes méretű felfegyverezhető helikopter állomásozhat.

Az európai NH-90-est rendszeresítik, azonban a hadsereg egyéb (pl. UH-60 vagy CH-47) forgószárnyasait is fogadni tudja. Igaz, ez utóbbi, meglehetősen nagyméretű típusból mindössze egyet vehet a fedélzetre.

Az Új-Zélandi haditengerészet megrendelésére, a hollandiai Merwede hajógyárban készült HMNZS Canterbury a Csendes-óceáni, francia fennhatóság alá tartozó Új-Kaledónia térségében hajtja végre első, teszt bevetését.