Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges lőgyakorlat Hajdúhadházon

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. január 25. 7:19

A haditechnikai eszközök megsemmisítése, rombolása, valamint az ellenség élőerejének leküzdése volt a célja annak a különleges lőgyakorlatnak, amelyet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár felderítő katonái hajtottak végre a napokban.

A hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis lőterén a 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj kijelölt állománya a rossz látási viszonyok közötti rajtaütést gyakorolta.

Barta István százados, az elektronikai hadviselési század parancsnoka szerint a szaklőgyakorlatok végrehajtásánál az a legfontosabb, hogy a felderítő katonák a valóságot megközelítő helyzetben gyakorolják be feladataikat. Ez önállóságra és a váratlan szituációk megoldására készteti őket, aminek nagy hasznát veszik egy esetleges – például gyakorlaton vagy külszolgálaton – kialakult helyzetben.

Barta százados a gyakorlatot ismertetve elmondta: „A feladatot tűzcsoportok hajtották végre előremozgásban, majd a nagy erejű ellenség megjelenését követően elszakadásban egymás biztosításával. A lőgyakorlat teljes időtartama alatt nagy gondot fordítottunk a csoportokon belüli és a csoportok közötti együttműködésre. A rajtaütők először egy olyan kis erejű ellenséget derítettek fel a célobjektum közelében, amelyet megsemmisítettek. Ezt követően a második csoportban egy nagy erejű ellenség jelent meg, amely a rajtaütő csoportot – egymás tűzfedezete mellett – a hátsó terepszakaszok elfoglalására késztette, majd egymás biztosításával megkezdték az előremozgást. A célobjektum megsemmisítése után, a nagy erejű ellenség megjelenésével egy időben – egymás biztosításával – az ellenségtől való elszakadást is megkezdték."

A különleges lőgyakorlaton túl a felderítő-zászlóalj katonái kézigránátdobó-gyakorlattal egy esetleges városi vagy helyiségharc hatékony megvívására is felkészültek. Itt egy épület ablakán kellett bedobni a kézigránátot, illetve annak pusztítását követően tovább folytatni az élőerő leküzdését, vaklőszerrel imitálva.

1595930472