Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges robbantási foglalkozás

Szöveg: Sánta Máté honvéd tisztjelölt | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 8. 18:34

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Műveleti Támogató Tanszék negyedik évfolyamos műszaki és felderítő honvéd tisztjelöltjei - Kovács Zoltán alezredes és Ember István alezredes vezetésével - robbantás gyakorlati foglalkozáson vettek részt az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred erdőkertesi gyakorlóterén.

Erdőkertes_honvéd_tisztjelöltek_1

A gyakorlati foglalkozásokat alapos elméleti felkészítés előzte meg, a helyszínen pedig az ezred katonái is segítették a feladatok biztonságos végrehajtását.

Az első napon végrehajtott foglalkozásokon a tisztjelöltek begyakorolták a tűzzel való gyújtás részfeladatait, egyénileg robbantottak TNT préstest-töltetet. Ezt követően elsajátították a villamos gyújtás fogásait, a különböző kapcsolású villamos gyújtóhálózatok összeszerelését és alkalmazását.

Erdőkertes_honvéd_tisztjelöltek_2
Erdőkertes_honvéd_tisztjelöltek_3

A következő napon különleges robbantási feladatokat hajtott végre az állomány: a tűzszerészek által a helyszínre szállított második világháborús fel nem robbant eszközök megsemmisítésében vettek részt. A robbanótestek megtekintését és megismerését követően a német és orosz aknavető gránátok, orosz kézigránátok, el nem lőtt lőszerek, páncéltörő gránát és tüzérségi repeszgránát megsemmisítéséhez a tisztjelöltek a tűzszerész szakállománnyal közösen alakították ki a szükséges robbantóhelyeket. Kiástak egy 2 méter mély robbantógödröt, valamint kézi földfúróval fúrtak három darab 15 centiméter átmérőjű fúrtlyukat, melyek mélysége 1, 1,5, illetve 3 méter volt. A robbanóanyag töltetek egyenkénti iniciálása villamos gyújtással történt, valamennyi robbanótest sikeresen megsemmisült.

Erdőkertes_honvéd_tisztjelöltek_4
Erdőkertes_honvéd_tisztjelöltek_5
Forrás: uni-nke.hu