Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németh Szilárd: Brüsszel migránspárti politikát folytat

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. november 8. 18:00

Brüsszel migránspárti politikát folytat – jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az Országgyűlés november 8-i ülésén.

Az Országgyűlés őszi ülésszakának hétfői ülésén, az azonnali kérdések órájában Harrach Péter, a KDNP országgyűlési képviselője intézett kérdést Brüsszel miért nem járul hozzá a határvédelmi költségekhez címmel a honvédelmi miniszterhez. A tárca képviseletében Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes válaszolt.

20211108-PAT-parlament (1)

Európát többféle veszély fenyegeti, többek között a terrorizmus, valamint a világjárvány és ez a kettő találkozik az illegális migrációban. Tehát világos, hogy Európa határait védeni kell. Magyarország a déli határokat védi, többféle módon, többek között határzár építésével - kezdte felszólalását Harrach Péter, aki emlékeztetett: hazánk példáját ma már Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is követi, ugyanakkor azt is látni, hogy a romló afganisztáni helyzet következtében több millió ember várakozik, hogy nyugat felé induljon. „Ebben az évben százezer határsértőt fogtak el a magyar hatóságok és ezernél több embercsempész ellen indult eljárás. A védekezés eddig 600 milliárd forintba került a magyar államnak és most Brüsszelhez fordulunk, hogy vállaljanak részt Európa védelmében. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a kormány erőfeszítései mellett a hazai baloldal nem támogatja ezt a tevékenységet” – jelentette ki Harrach Péter, aki leszögezte: szuverenitásunk megőrzése érdekében a KDNP képviselői továbbra is támogatják a bevándorlás megállítását.

20211108-PAT-parlament (2)

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes válaszában elmondta: Brüsszel azért nem támogatja a magyar határvédelmet, mert nem megállítani akarja a migránsokat, hanem megszervezni a beutaztatásukat. „November 7-én estig 112 259 migránssal szemben intézkedtek a katonák és a rendőrök, ez a szám tavaly ugyanebben az időszakban 31 778 volt. 1035 embercsempészt fogtak el, ez tavaly 349 volt” – hangsúlyozta a parlamenti államtitkár, hozzátéve: egyértelműen látható, hogy a migránsok jól szervezetten, csoportosan érkeznek a határra és egyre erőszakosabban próbálkoznak a határátlépéssel. „Miközben mi a schengeni szerződésben vállalt kötelezettségeinket teljesítjük, Brüsszel folytatja migránspárti politikáját” – húzta alá.

Harrach Péter viszontválaszában úgy fogalmazott: támogatják Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyet a múlt héten e tárgyban írt az Európai Bizottságnak és amelyben kérte, hogy az Európai Unió járuljon hozzá a határkerítés költségeihez. Emellett támogatják a tranzitzónák visszaállítását, hiszen ezzel biztosítva lenne, hogy a menekültstátuszról határon kívül döntsenek. „Azt valljuk, hogy a problémát helyben kell kezelni, itthon viszont a felelősségünket a társadalom irányába kell gyakorolnunk, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni az országot az illegális bevándorlással szemben” – tette hozzá.

Németh Szilárd úgy reagált: a bevándorlás kérdésében az igazi veszélyt a hazai baloldal jelenti. „Egyértelmű, hogy ők Brüsszel akaratát kívánják megvalósítani Magyarországon és ha kormányra kerülnek, ezt meg is fogják tenni. Világossá tették, hogy le fogják bontani a kerítést és a kötelező elosztási mechanizmust is teljesíteni fogják. Mi ezt nem hagyhatjuk. Meg kell állítanunk a baloldal ámokfutását, meg kell védenünk Magyarország és Európa biztonságát” – szögezte le a parlamenti államtitkár.