Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kurd állások ellen indított támadást a török hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 3. 19:29

Kurd állásokat bombáztak török harci repülők és harci helikopterek az ország Iránnal és Irakkal határos délkeleti régiójában – közölte augusztus 2-án, csütörtökön egy helyi tisztviselő.

Az összecsapások azért törtek ki, mert a kurdok állítólag az iraki határ mentén lévő Semindli városának elfoglalására készültek.

Sedat Tore, Semdinli polgármestere arról számolt be, hogy harci repülők és helikopterek bombázták a Goman-hegy környékét, ahol a hatóságok gyanúja szerint a kurd szeparatisták bujkálnak.

A török katonák és a kurd felkelők között két hete folynak harcok a területen, amelyek miatt számos környékbeli arra kényszerült, hogy elmeneküljön lakhelyéről.

Hivatalos adatok szerint legalább két katona meghalt és 14 megsebesült az összecsapásokban. A TRT török állami tévécsatorna arról számolt be, hogy 37 kurd vesztette életét a harcok során, de a hatóságok ezt nem erősítették meg.

A törökországi kurdok közel három évtizede folytatnak harcot a területi autonómiáért az ország délkeleti részén. A felkelők Észak-Irakban, illetve török jelentések szerint Szíriában is menedéket nyújtó állásokat építettek ki a közelmúltban. A török hadsereg korábban több ízben támadta az észak-iraki kurd lázadók állásait, és ankarai vezetők a napokban kijelentették, hogy Szíriában is készek fellépni az oda visszahúzódó törökországi kurd felkelőkkel szemben.

Címkékhelikopter