Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kútfúrás és adományozás Tala Wa Barfakban

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2010. január 17. 6:41

Eredményes körutat tett az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik összekötőcsoportja a Baghlan tartomány dél-nyugati részén fekvő Tala Wa Barfak járásban. Természetesen nem városnéző túrára vonultak ki a magyar katonák, hanem több különböző feladat végrehajtása érdekében látogattak a járásba.

A program első pontjaként egy általános iskolát kerestek fel, amelynek – korábbi kérésének megfelelően – sátrakat adományoztak a jobb oktatási körülmények elősegítésére. Afganisztánban sok helyen nem áll rendelkezésre iskolaépület a tanításhoz, így sátrakban tanulnak a gyerekek, de sajnos ezek beszerzése is nehézségekbe ütközik a szegényebb településeken, ezért nagy segítség, ha a magyar újjáépítési csoport biztosítja számukra a szükséges sátorvázakat, illetve ponyvákat.

Ezután a járás kormányzó helyettesével és rendőrfőnökével találkoztak a magyar katonák, akikkel az aktuális eseményekről, a környék biztonsági helyzetéről és a közös együttműködés kérdéseiről egyeztettek. Ide sem mentek üres kézzel a katonák, szintén korábbi igényeknek megfelelően termoszokat, éthordókat és poharakat adtak át a rendőr kollégáknak szolgálatellátásuk feltétételeinek javítása érdekében.

1595895644
 

Következő állomásként egy kútépítési projekt helyszínére vezetett az útjuk, amelyet már korábban elindítottak, de sajnos az első fúrással nem sikerült vizet találni, ami ezen a területen gyakran előfordul. Ezért egy újabb fúrási pontot kellett kijelölniük közösen a kútépítés kivitelezésért felelős helyi vállalkozóval.

Az új helyszín sikeres kiválasztása után még a járási klinikára is benéztek az összekötő tisztek és szokásukhoz híven kötszereket, gyógyszereket adományoztak. A kórházat az MH PRT építtette és valahányszor a közelében járnak, lehetőségeikhez mérten mindig segítik az intézmény működését.

A visszafelé úton még egy feladat várt a katonákra, Kara-Zaghan településen egy új iskola építésének részleteiről tárgyaltak a helyi vezetőkkel. A településen nagyon sok gyerek van, de jelenleg nincs iskola és a legközelebbi falu, ahol iskolába tudnának járni közel 10 km-re található. Az építés részleteit sikerült letisztázni, így a közeljövőben elkezdődhet az új iskola felépítése.

1595895644
1595895644