Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás Camp Pannóniában

Szöveg: PRT |  2011. január 19. 12:34

Robert S. Harward altengernagy, az Amerikai Egyesült Államok hadseregének egyik magas rangú tábornoka tett látogatást a napokban Camp Pannóniában. A megbeszélésen szó volt az amerikai-magyar kapcsolatokról, hangsúlyozva ennek hadszíntéri vonatkozásait.

Az altengernagy 2010. január óta látja el az afganisztáni hadszíntéren található valamennyi fogvatartási intézmény felügyeletét. Hatásköre egyaránt kiterjed az Amerikai Egyesült Államok által fenntartott, valamint az afgán kormány által üzemeltetett börtönök vizsgálatára. Az elmúlt időszakban végiglátogatta az igazságügyi intézményeket nagy többségét. Erre azért volt szükség, hogy 2014-re biztosítsák a rendszer önálló működésének feltételeit.

Robert S. Harward Camp Pannóniába érkezése után munkaebéd keretében kapott tájékoztatást az MH PRT parancsnokától. Ennek fő témája Baghlan tartomány biztonsági helyzete, a korábbi hadműveletek hatásai, valamint az MH PRT és a térség jelene valamint jövője volt. Szó volt az amerikai-magyar kapcsolatokról, hangsúlyozva ennek hadszíntéri vonatkozásait.

Az altengernagy Pol-e Khomriban meglátogatta a tartományi börtönt, ahol annak állapotát és a fogvatartás körülményeit tekintette meg. Ezt követően hivatalos tárgyalást folytatott az Igazságügyi Hivatalban. Az igazságügyi rendszer önállóságának támogatása súlyponti kérdés a stratégiai végcél, a szövetséges erők 2014. évi kivonása után önállóan működő afgán kormányzat érdekében.